Moise Guran: România a avut un noroc chior atunci când a prins ultimul tren spre Uniunea Europeană
Jurnalistul Moise Guran susține că în momentul în care România a intrat în Uniunea Europeană a intrat total nepregătită deoarece nu avea nici cea mai mică idee cum să atragă uriașele foduri europene puse la dispoziție.
„Zis şi făcut. România a intrat într-adevăr în UE în 2007, dar, aşa cum proorocise Romano Prodi, a intrat nepregătită. N-avea nici cea mai vagă idee cum să atragă uriaşele fonduri europene puse la dispoziţie. Când a învăţat, a învăţat mai întâi cum să le fure, iar apoi a experimentat dureroasele mecanisme de corecţie prin care statul dă înapoi banii furaţi.
De fapt, până de foarte curând, România putea spune că e printre contributorii UE, căci nu reuşea să atragă fonduri nici cât suma pe care o cotiza anual la bugetul Uniunii”, scrie jurnalistul pe blogul personal.
Moise Guran mai trece în revistă faptul că în anul 2000, în momentul în care Mugur Isărescu, pe atunci premier al României, a discutat cu Romano Prodi, președintele Comisiei Europene, a dat anul 2007 ca an pentru aderare, a fost o chestiune de șansă.
„Mai târziu, Isărescu avea să recunoască faptul că a ales cifra şapte doar pentru că i-a sunat lui a cifră biblică, dar lui Prodi nu-i putea spune asta, că ar fi părut neserios.
Personal, îl consider pe Isărescu un om înţelept, dar cred că decizia cu cei şapte ani a fost mai mult o chestiune de şansă. Dacă nu s-ar fi anunţat atunci, poate nici n-am mai fi fost invitaţi să aderăm la UE, căci a venit criza.
Ceea ce nu înţeleg însă azi este de ce guvernatorul Mugur Isărescu, un om cu 15 ani mai înţelept decât premierul Mugur Isărescu, nu aplică aceeaşi filozofie şi în cazul aderării României la zona euro. Că doar s-a văzut, la români nu funcţionează nimic dacă termenele nu sunt ferme”, mai spune acesta.