Moise Guran: Putin, încordându-şi gena sovietică, poate a reuşit să sperie Europa de Est, dar știe că nu poate susţine, nici tehnic, nici financiar, o cursă cu NATO
Jurnalistul Moise Guran face o analiză a “războaielor” președintelui rus Vladimir Putin. Acesta este de părere că liderul de la Kremlin este un conducător extrem de calculat și din acest motiv “greşelile sale nu pot fi greşeli ca ale noastre, ale celorlalţi muritori, greşelile unui geniu nu pot fi decât adevărate dezastre”.
După anexarea Crimeei, Putin, pe un ton imperial, a declarat că Rusia își va strica unele relații internaționale.
“Îşi făcuse aşadar planul, anticipase probabil sancţiuni, anticipase şi posibilitatea unei scăderi a preţului ţiţeiului care să fie falimentară pentru Rusia… Dar nu, Vladimir Vladimirovici nu a anticipat reacţia NATO”, scrie Guran într-un articol publicat pe biziday.ro.
În ultimele luni, Alianța Nord Atlantică a plasat nave de luptă în Marea Baltică și Marea Neagră și a întărit flancul estic cu avioane multirol și artilerie grea. În fața ofensivei NATO, președintele rus a făcut un pas înapoi, declarând că “nu e nebun să atace NATO”.
Purtătorii săi de cuvând amenință, însă, cu amplasarea de rachete nucleare.
”Azi, la un an de la invazia Crimeei, chiar dacă Rusia a destabilizat şi ocupat unele teritorii din Ucraina, NATO arată cu totul altfel…
Datorită măreţului plan al genialului ţar de la răsărit, noi ăştia din estul Europei suntem apăraţi cum n-am fost în toată istoria noastră, trimit americanii avioane de ultimă generaţie ca să nu ne expire resursa amărâtelor de MiG-uri pe care le mai avem, iar ţările NATO sunt mai strânse şi mai solidare decât oricând după încetarea Războiului Rece”, spune Moise Guran.
Și pentru asta trebuie să îi mulţumim lui Vladimir Vladimirovici, afirmă jurnalistul.
“Putin, încordându-şi gena sovietică, poate a reuşit să sperie Europa de Est, poate a băgat groaza în Ucraina, Moldova şi Georgia, dar asta numai până la momentul în care şi-a dat seama că nu poate susţine, nici tehnic, nici financiar, o nouă cursă a înarmărilor. Evident, nu va da înapoi, nici nu mai are cum, căci, spune Hodorkovski, în Rusia oamenii cred sincer că în Ucraina se bat de fapt ruşii cu americanii. Și da, acel război Putin are mari şanse să îl câştige, căci este un război dus cu mujicul rus.
Diversiunea lui Putin este ceva mai puţin decât diversiunea lui Clinton în Iugoslavia şi ceva mai mult decât şarada lui Robert de Niro din capodopera Wag the Dog”, conchide Moise Guran.