România nu a experimentat în ultimii ani vreo euforie a unor intrări masive de capital străin
Criza valutară din Rusia nu va destabiliza economia României. Luând în calcul faptul că țara noastră nu a experimentat în ultimii ani vreo euforie a unor intrări masive de capital străin, aprecierea dolarului nu are efecte.
Jurnalistul Moise Guran consideră că, cel puţin deocamdată, nu avem o criză în regiune sau a pieţelor emergente, în general, iar filierele propagării vreunei crize a rublei către sistemul financiar şi economic al României nu sunt solide.
“Nici variabilele cu care este corelată deprecierea monedei ruseşti – declinul cotaţiilor petrolului şi aprecierea dolarului american – nu se conturează ca elemente destabilizatoare ale economiei româneşti. În ceea ce priveşte declinul abrupt al cotaţiilor petrolului, preţurile combustibililor locali sunt, de regulă, relativ inelastice, mai ales atunci când cotaţiile internaţionale scad.”, scrie Moise Guran pe biziday.ro.
Perspectivele rublei rămân sumbre, dar deprecierea ar putea lua o pauză dacă “petrolul se stabilizează, iar dolarul american se corectează negativ”.
“Însă, atât declinul cotaţiilor petrolului, cât şi aprecierea dolarului american reprezintă fenomene structurale, cu un trend dificil de inversat.”, consideră jurnalistul.
Investitorii străini au retras masiv capitaluri din Rusia, în timp ce Kremlinul a luat decizii prudente.
“Motivaţia investitorilor de a retrage capitaluri din Rusia, pe filiere pur geopolitice, e probabil să se fi diminuat puternic în ultimele câteva luni. Influenţa administraţiei politice de la Kremlin în activitatea economică nu s-a simţit aproape deloc în acest an. De asemenea, Banca Centrală a Rusiei, sub conducerea Elvirei Nabiullina, a luat decizii coerente şi prudente.”, mai scrie Guran.
“În schimb, rubla este lovită de factori externi puternici. Cotaţiile petrolului, cu care rubla este corelată direct şi puternic, au pierdut aproape jumătate din valoare în ultimele luni. În SUA, Rezerva Federală se apropie de prima creştere a dobânzii cheie, după 2006, iar această perspectivă antrenează o apreciere puternică şi generalizată a dolarului american – o premisă, din nou, negativă pentru valutele emergente, inclusiv pentru rublă.”, concluzionează jurnalistul.