Modalitatea prin care zeci de mii de persoane au fost păcălite să facă investiții / Escrocii au câștigat 89 de milioane de euro

Publicat: 12 05. 2023, 17:18
Foto: Pixabay

Aproximativ 33.000 de persoane au fost înșelate de o grupare infracțională prin metoda „investement fraud”. Aceasta constă în atragerea de fonduri prin asistență telefonică pentru a investi în platforme online fictive. Oamenilor le erau promise câștiguri substanțiale.

În perioada 2017-2020, gruparea infracțională ar fi înființat mai multe centre de asistență telefonică, prin care a prejudiciat aproximativ 33.000 de persoane, potrivit unui comunicat DIICOT.

DIICOT a efectuat percheziții domiciliare pentru destructurarea unui grup infracțional

Șase percheziții domiciliare au fost efectuate joi, 11 mai, de DIICOT, într-o cauză care au vizat destructurarea unui grup infracțional organizat. Această organizare ar fi pus bazele mai multor centre de asistență telefonică care erau implicate în infracțiuni de timp „investment fraud”.

Percheziții domiciliare au fost efectuate și în Israel, Bulgaria și Georgia, fiind organizat și un centru comun de comandă în cadrul EUROJUST.

Până în anul 2020, această grupare a cauzat un prejudiciu de peste 89 de milioane de euro, potrivit Agerpres.

Persoanele păcălite erau induse în eroare și determinate să investească diferite sume de bani pe platformele online. Investițiile, în realitate, nu erau efectuate, banii fiind colectați și introduși în circuitul legal prin diferite metode de spălare a banilor.

Grupul infracțional a folosit metoda „investment fraud”

Prin intermediul metodei de operare, persoanele vătămate trebuiau să investească sume mici, între 200 și 250 euro, urmând să obțină profituri substanțiale.

După investirea banilor, persoanele erau contactate de membri grupării care pretindeau a fi consilieri financiari. Aceștia le promiteau sume de bani mai mari decât cele prezentate inițial.

În România au fost deschise mai multe centre de asistență telefonică, locuri în care și-au desfășurat activitatea între 30 și 80 persoane, de naționalități diferite, provenind din Nigeria, Algeria, Ucraina, Bangladesh, Liban, Israel, Angola şi Cuba, implicate în comiterea de infracţiuni de tip „investment fraud”, potrivit sursei citate.

Pentru a se asigura că probele referitoare la activitatea lor nu pot fi obținute de autorități, aceștia au creat o infrastructură IT protejată.

În urma perchezițiilor, autoritățile au descoperit și ridicat bunuri de mare valoare, inclusiv ceasuri de lux, echipamente electronice, numeroase documente, unități de stocare a datelor și sume de bani: 124.1270 de euro, 84.850 de lei și 75.400 de dolari.

De asemenea, în urma activităților desfășurate, autoritățile au identificat două persoane și le-au arestat.

Activităţile au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Institutului Naţional de Criminalistică din Poliţia Română.