Modalitatea frauduloasă prin care imigrantele din Marea Britanie își obțin dreptul de ședere / „Nu este o portiță de scăpare. Nu ar trebui să fie văzută ca atare”

Modalitatea frauduloasă prin care imigrantele din Marea Britanie își obțin dreptul de ședere / „Nu este o portiță de scăpare. Nu ar trebui să fie văzută ca atare”
Foto: Pexels

Femeile imigrante le plătesc bărbaților britanici sume mari de bani pentru a se prezenta drept tații copiilor lor. Acești bărbați pot câștiga până la 10.000 de lire sterline pentru a li se adăuga numele pe certificatele de naștere, ceea ce le oferă copiilor lor cetățenia britanică.

Odată ce copilul născut acolo obține cetățenia britanică, acest lucru le oferă și mamelor o cale de a obține rezidență în Marea Britanie.

Femeile imigrante plătesc sume considerabile de bani bărbaților pentru a se da drept tații copiilor lor

Platforma Facebook este folosită de escroci pentru a-și promova eforturile de afaceri frauduloase, pretinzând că au ajutat mii de femei prin serviciile lor. Facebook a declarat că acest tip de conținut încalcă politicile lor. BBC Newsnight a efectuat o investigație și a descoperit că escrocherii sunt comise în diferite comunități din Regatul Unit. Ancheta a dezvăluit că există agenți care operează în Marea Britanie care caută bărbați britanici care doresc să se fie părinți falși.

Un anchetator sub acoperire s-a dat drept o femeie însărcinată care se afla ilegal în Marea Britanie și a vorbit cu persoane care oferă aceste servicii.

În timpul unei conversații cu un agent cunoscut sub numele de Thai, el a fost informat despre mai mulți bărbați britanici care erau capabili să joace rolul unui tată fals. Thai i-a oferit un „pachet complet” pentru o taxă de 11.000 de lire sterline. El a susținut că procesul este „foarte ușor” și a fost dispus să facă orice pentru a obține un pașaport britanic pentru copil. Thai, care nu a făcut reclamă pe Facebook, a susținut că ar fi dezvoltat o poveste credibilă pentru a înșela autoritățile. Mai târziu, Thai l-a prezentat pe agentului sub acoperire pe Andrew, un britanic care avea să se pozeze ca tată. Andrew urma să primească 8.000 de lire sterline ca parte a taxei totale.

În timpul întâlnirii lor, Andrew și-a arătat pașaportul pentru a dovedi că este cetățean britanic. De asemenea, a făcut selfie-uri cu cercetătorul.

„Știu cum să mă descurc cu totul”

Când Thai a fost confruntat ulterior cu privire la implicarea sa în această afacere, a negat orice faptă ilegală și a spus că „nu știa nimic despre asta”. Andrew nu a vrut să comenteze situația. Un alt agent, care se numește Thi Kim, a susținut că a ajutat mii de femei migrante însărcinate. Ea a spus că ar putea să le ofere un bărbat britanic și că ar costa „10.000 pentru tată”, onorariul ei fiind de 300 de lire sterline.

„Toți bărbații pe care îi folosesc s-au născut aici și nu s-au mai înregistrat niciodată pentru niciun copil”, a declarat Thi Kim abchetatorului. „Știu cum să mă descurc cu totul. Nu va trebui să vă faceți griji că nu aveți pașaport. Va fi acordat cu siguranță”, a spus ea.  Escrocheria cu tată fals este descrisă ca fiind „incredibil de elaborată” de către avocatul specializat în imigrație, Ana González. „Este foarte sofisticată, incredibil de dificil de controlat. Într-un fel, este doar o dovadă a cât de disperate sunt aceste femei și cât de mult sunt dispuse să meargă până la capăt pentru a-și asigura dreptul de a rămâne în Marea Britanie”, spune ea, potrivit Adevărul.

Dacă o femeie migrantă se află în Marea Britanie în mod ilegal și dă naștere unui copil al cărui tată este un cetățean britanic sau un bărbat cu drept de ședere pe termen nelimitat, copilul este automat britanic prin naștere. Mama poate solicita apoi o viză de familie, care îi va da dreptul de a rămâne în Regatul Unit – și poate solicita cetățenia în timp util.

„Această regulă este menită să protejeze copiii, nu să ofere vize femeilor care nu au acte în Marea Britanie. Nu este o portiță de scăpare. Nu ar trebui să fie văzută ca atare”, mai spune Gonzáles.

BBC nu a putut estima amploarea fraudei, deoarece Ministerul de Interne nu a putut furniza date privind numărul de cazuri pe care le-a investigat. De asemenea, nu publică date privind numărul de vize acordate pentru părinții din afara Marii Britanii care au copii britanici. Cu toate acestea, anul trecut au fost acordate 4.860 de vize de familie pentru „alte persoane aflate în întreținere”. Aceasta este o categorie care îi include pe cei care solicită să rămână în Regatul Unit în calitate de părinți ai unor copii britanici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)