Modalitatea de clasificare a cancerelor, în funcție de primul organ afectat, trebuie să se schimbe, afirmă un studiu publicat în Nature

Modalitatea de clasificare a cancerelor, în funcție de primul organ afectat, trebuie să se schimbe, afirmă un studiu publicat în Nature
Sursa foto: pixabay

Într-un studiu comun, publicat în revista Nature, de cercetătorii de la Institutul Gustave-Roussy și de la de la Universitatea Paris-Saclay consideră că o clasificare cancerelor cu metastaze în funcție de organul în care s-a manifestat pentru prima dată boala este depășită și poate împiedica accesul anumitor pacienți la un tratament adaptat formei de cancer de care suferă, informează Daily Mail.

În oncologie cancerele se clasifică în funcție de primul organ afectat

În prezent, în oncologie se face o segmentare a pacienţilor în funcţie de organul în care boala a apărut pentru prima dată. Astfel, se spune că o persoană este afectată de un cancer de ficat, de plămân sau de pancreas, chiar dacă boala s-a răspândit şi la alte organe.

Dar, în același timp, numeroase cercetări au relevat faptul că mai multe tipuri de cancere ale organelor au caracteristici comune.

Cercetătorii din Franţa au oferit ca exemplu Olaparib, o moleculă anticanceroasă care a primit mai întâi autorizaţia de comercializare pe piaţă în 2014 doar pentru cancerele ovariene. Ulterior, autorizaţia a fost extinsă în 2018 pentru cancerele de sân şi abia din 2020 pentru cancerele de pancreas şi de prostată.

De asemenea, studiile clinice care au vizat efectele anti-PD1/PDL1, o imunoterapie deosebit de activă la pacienţii ale căror celule canceroase prezintă niveluri ridicate ale proteinei PD-L1, au fost segmentate timp de mai mulţi ani în funcţie de organul afectat iniţial, întârziind introducerea pe piaţă a tratamentului pentru mii de pacienţi.

Studiile clinice trebuie să demonstreze eficacitatea tratamentului în funcție de tipul de organ

Întârzierile în furnizarea tratamentului adecvat cancerului fiecărui pacient se explică prin faptul segmentarea studiilor clinice, care trebuie să îşi demonstreze eficacitatea în funcţie de tipul de organ din care provine cancerul.

„Acest obicei de a clasifica cancerele şi de a le trata în funcţie de organul afectat iniţial frânează progresul cercetărilor medicale”, au concluzionat cercetătorii în studiul publicat în Nature.

.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`