Mocănița Apusenilor își reia cursele turistice. Calea ferată s-a închis în 1998

Mocănița Apusenilor își reia cursele turistice. Calea ferată s-a închis în 1998
Sursa foto: Facebook/ Mocanita Apusenilor

Trenul de mică viteză „Mocănița” reia cursele turistice în sezonul estival, pe o rută mai scurtă între Câmpeni și Abrud. Excursiile cu trenul sunt organizate de întreprinzătorul Georg Hocevar.

Orarul și prețul biletului

În perioada 8 iulie-10 septembrie, Mocanița va circula pe calea ferată dintre Câmpeni și Cărpiniș (Roșia Montană), pe un traseu de circa 4 kilometri ce va dura două ore, dus-întors. Trenul va pleca în zilele de weekend la orele 10, 12 și 15, iar în timpul săptămânii va circula doar cursa de la ora 15, conform Adevărul.

Pasagerii care fac rezevări online vor primi confirmări telefonice dacă se va ține cursa sau nu. Rezervările se pot face pe site-ul www.mocaniteleapusenilor.ro sau la adresa de e-mail [email protected]. Prețul unui bilet este de 25 de lei. În acest an, trenurile vor fi trase de locomotive diesele.

Istoria Mocăniței

Zeci de ani, Mocănița a fost principalul mijloc de transport la care apelau moții din Alba care călătoreau spre Turda. Mocănița a fost dată în funcțiune oficial la data de 20 iunie 1912 și a fost scoasă din uz în anul 1998. Linia îngustă avea 27 de stații, inclusiv 4 gări și 23 de halte.
Până în anii ’70, trenul funcționa cu locomotive cu abur. Pe măsură ce tehnologia a evoluat, moții au avut trenuri moderne, care erau echivalentul celor care circulau pe linii normale, dar la o scară mai mică.

Acestea au fost ultimele trenuri care au circulat pe Valea Arieșului. Linia ferată este monument istoric. Podul de fier de la Câmpeni se află și el pe această listă.

În ultimii ani de funcționare, pe această rută circulau zilnic trei trenuri cu două clase. Acesta parcurgea 94 de kilometri în 6 ore și 30 de minute și oprea în toate stațiile. Mocănița mai oprea uneori și între stații atunci când pasagerii ocazionali făceau semne cu mână.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)