Informațiile false legate de noul coronavirus, fie că se referă la propagarea pandemiei, fie că vorbesc despre efectele anumitor vaccinuri, se răspândesc mai rapid decât virusul însuși, stârnind panică în rândul populației.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat lumea în legătură cu consecințele unei „infodemii”, ce ar trebui combătută la fel precum pandemia de coronavirus, spune organizația.
În acest sens, în încercarea de a clarifica o serie de zvonuri, OMS Europa a elaborat un ghid ce are ca scop demontarea unor mituri despre vaccinuri, dar și de a prezenta adevărul din spatele unor știri false, ce s-au răspândit la nivel global.
Unele boli ce pot fi prevenite cu ajutorul vaccinului pot deveni o raritate într-o anumită zonă, dar există încă în întreaga lume. Mai mult, imunizarea nu este de 100%, existând în continuare grupuri de persoane subimunizate sau neimunizate, care nu sunt încă protejate.
Spre exemplu, în ultimii ani, au apărut focare de rujeolă într-o serie de țări europene, unde imunizarea la nivel național era deja ridicată.
Autorizarea unui vaccin necesită evaluare și testare intensă, pentru a fi atât sigur cât și eficient. Fiecare lot de vaccin este controlat separat. După autorizare, OMS continuă să monitorizeze vaccinul, iar orice efect secundar raportat este investigat în detaliu.
Nu există nicio dovadă a unei legături între vaccinul anti-rujeol-oreion-rubeolă (MMR) (sau orice alt vaccin) și autism sau tulburări legate de autism.
Un studiu din 1998 care a ridicat îngrijorări în acest sens a fost găsit ulterior drept eronat, iar documentul a fost retras de jurnalul care l-a publicat. Autorul acestei lucrări, Andrew Wakefield, a fost găsit vinovat de o conduită profesională gravă de către Consiliul Medical General din 2010 și nu mai poate practica medicina în Regatul Unit.
Un studiu danez, efectuat pe 537.303 copii în anul 2002, a furnizat dovezi puternice împotriva oricărei legături între MMR vaccin și autism. Pentru toți acești copii nu a existat nicio legătură între vârstă la momentul vaccinării, perioada de la vaccinare sau data vaccinării și dezvoltarea spectrului autist.
Dovada științifică arată că administrarea a mai multor vaccinuri în același timp nu are efecte negative asupra sistemului imunitar al unui copil.
Prin simpla respirație sau chiar prin alimentație, copiii sunt expuși în fiecare zi la câteva sute de substanțe străine, pentru care corpul declanșează un răspuns imun.
Un copil este expus la mult mai mulți antigeni din pricina unei răceli sau dureri în gât decât din cauza unor vaccinuri.
Vaccinurile combinate vă pot ajuta să economisiți timp și bani, să reduceți disconfortul pentru copil prin mai puține injecții și să creșteți șansele ca cel mic să primească setul complet de vaccinări, conform programului național.
Tiomersalul este un compus organic care conține etilmercur și tiosalicilat, fiind adăugat la unele vaccinuri drept conservant, iar doar foarte puține vaccinuri conțin tiomersal, în doze foarte mici.
Nu există dovezi care să sugereze că tiomersalul utilizat la orice vaccin prezintă un risc pentru sănătate.
Mercurul este un element natural care se găsește în aer, apă și sol.
Multe infecții se pot răspândi indiferent de cât de curați suntem, iar dacă oamenii nu sunt vaccinați, bolile care au devenit mai puțin frecvente, cum ar fi poliomielita și rujeola, pot reveni rapid.
Nu există nicio legătură de între administrarea vaccinurilor și moartea subită a unui bebeluș. Cu toate acestea, aceste vaccinuri sunt administrate într-un moment în care bebelușii pot suferi sindromul de moarte subită a sugarului (SIDS).
Decesele raportate în acest caz ar fi avut loc chiar dacă nu ar fi fost administrate vaccinări.
Bolile care pot fi prevenite prin vaccin sunt prevenibile, nu o întâmplare a vieții.
Aceste boli sunt grave și pot duce la complicații severe atât la copii, cât și la adulți,
incluzând pneumonie, encefalită, orbire, diaree, infecții ale urechii, sindromul de rubeolă congenitală și chiar moarte. Toate pot fi prevenite cu vaccinuri. Neadministrarea vaccinului împotriva acestor boli lasă copiii vulnerabili.
Răspunsul imun la vaccinuri este similar cu cel produs de infecția naturală, dar prețul plătit pentru imunitate prin infecție naturală poate fi la fel de mare decât retardul mental, defecte congenitale din naștere cauzate de infecția cu rubeolă sau virusul hepatitei B.
Înainte de a fi introdus vaccinul împotriva rujeolei, mai mult de 90% dintre oameni au fost infectați până în momentul în care au atins vârsta de 10 ani, iar un caz din 1000 de cazuri de rujeolă este fatal.
Mulți dintre cei care au supraviețuit bolii au suferit consecințe grave, uneori rămânând cu sechele pe viață.
Chiar dacă bolile ce pot fi prevenite prin vaccin pot fi ușoare în unele cazuri, este mai bine să fiți protejați.
Vaccinurile ne învață sistemul imunitar să reacționeze la anumiți factori. Nu există nicio dovadă a unei legături între vaccinare și dezvoltarea de alergii, autoimune și boli respiratorii, mai târziu în viață.
Vaccinurile nu provoacă cancer.
Vaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV) este utilizat pentru a preveni mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancer de col uterin, anal, genital și orofaringian.
Creșterea globală a cazurilor de cancer în ultimii 50 de ani a fost cauzată de mulți factori, inclusiv modificarea stilului de viață.
Acest lucru este imposibil din punct de vedere tehnic.
Vaccinurile sunt produse într-un cadru foarte restrâns, iar multe flacoane conțin vaccinuri pentru mai multe persoane (de exemplu, 10 doze într-un flacon), ar fi imposibil pentru a urmări fiecare persoană.