EXCLUSIV // Numărul românilor cu drept de vot din Germania este considerat SECRET DE STAT. Președintele AEP: “Am primit o cifră, dar e informație clasificată” / Ambasadorul Hurezeanu: E vorba de protecția datelor personale

Publicat: 02 09. 2019, 13:27

EXCLUSIV // Controverse legate de numărul românilor cu drept de vot din Germania, în contextul alegerilor prezidențiale de la finalul acestui an. Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Florin Mitulețu-Buică, a anunțat, luni, că deși primește informări de la ambasade privind numărul românilor din străinătate, în cazul Germaniei nu poate folosi aceste date deoarece elesuntconsiderateclasificate, adică secrete de stat.

Întrebat de reporterul B1.ro dacă doar în cazul ambasadei României în Germania s-a confruntat cu o astfel de situație, șeful AEP a spus că numai aici a întâlnit o asemenea abordare.
Da, am primit o cifră cu privire la numărul de cetățeni din Germania, care este clasificată. Dacă scrie clasificat pe cinci sau șase pagini, nici nu știu câte sunt, putem scoate vreo informație? Nu, nici măcar un cuvânt. Vă spun că ne-au trimis informații clasificate.”

„La nivelul informațiilor clasificate, doar cel ce clasifică poate declasifica. Eu v-am spus că am informații clasificate, mai mult nu continui”, a mai declarat acesta.

Ce spune Hurezeanu

Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, a precizat, în exclusivitate pentru B1.ro, că nu poate furniza informații către AEP despre numărul cetățenilor români înregistrați în Germania care au drept de vot, având în vedere că Ambasada nu poate face astfel de cercetări, în virtutea dreptului la protecția datelor personale. Hurezeanu a mai precizat că șeful AEP are dreptate când susține că informarea primită din Germania este clasificată.

Știm, în primul rând, câți români sunt înregistrați la autoritățile germane și care trăiesc pe teritoriul Germaniei. În legătură cu cei care au drept de vot, aceștia trebuie să se înscrie, la votul prin corespondență sau să se înscrie în prealabil înaintea votului la ambasadă. Cum nu există numărul acestor oameni înscriși voluntar, noi nu putem investiga în cei peste 760.000 de români care trăiesc înregistrați la autoritățile germane cine are peste 18 ani, deci are drept de vot.

Pentru că există protecția datelor personale. Și numai în măsura în care oamenii își manifestă voluntar dorința de a vota.. În absența acestor operațiuni noi nu putem face cercetări legate de identitatea persoanei. Deci nu putem ști câți oameni au dreptul de vot dintre români”, a declarat în exclusivitate pentru B1.ro ambasadorul Emil Hurezeanu.

Acesta a subliniat că președintele AEP are dreptate să spună că numărul cetățenilor români din Germania cu drept de vot sunt date clasificate în virtutea respectării confidențialității datelor personale.

Nu putem să furnizăm pentru că nici nu le știm. Cum aflăm câți oameni au drept de vot? Nu avem cum afla, decât în măsura în care ei își exprimă voluntary intenția. Președintele AEP are dreptate să spună că sunt date clasificate în virtutea dreptului la confidențialitatea datelor personale, aplicabil și în Germania”, a mai precizat ambasadorul Emil Hurezeaznu.

Ce se întâmplă în cazul altor ambasade

Președintele AEP, Florin Mitulețu-Buică, a mai precizat pentru B1.ro că a primit nenumărate informări de la ambasadele României din străinătate, majoritatea confidențiale, dar acest statut permite folosirea acestora. În cazul Germaniei, fiind vorba de informații clasificate – secret de stat, nu poate fi folosită de loc informarea.

Am primit doar o singură informare cu privire la numărul de cetățeni care e clasificată, este cazul Germaniei. Văd că ați comunicat cu domnul Hurezeanu, foarte bine”, a mai spus liderul AEP pentru B1.ro.