Mitropolitul Clujului, depistat cu COVID-19. ÎPS Andrei: „Eu sunt foarte bine și puternic datorită lui Dumnezeu”

Publicat: 02 10. 2020, 21:17

Înalt Preasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, a fost testat pozitiv pentru COVID-19, dar a precizat că este „foarte bine și puternic datorită lui Dumnezeu”, iar medicii spun că nu are niciun fel de probleme.

ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, a fost depistat cu COVID-19

Cu această ocazie, el a transmis „un mesaj de pace și liniște”, rugându-i pe toți să aibă grijă de ei și de familiile lor.

„Eu sunt foarte bine și puternic datoritălui Dumnezeu. Medicii spun cănu am niciun fel de probleme. Transmit pe aceastăcale un mesaj de pace și de liniște, rugându-i pe toți săaibăgrijăde ei și de familiile lor”, a declarat ÎPS Andrei, potrivit Ziar de Cluj.

România, peste 132.000 de cazui confirmate de la debutul pandemiei. Ce trebuie să facem dacă manifestăm simptome de COVID-19

De la izbucnirea crizei sanitare și până la cel mai recent bilanțprezentat de către Grupul de Comunicare Strategică, România a înregistrat132.001 de cazuri confirmate de COVID-19. Autoritățile au precizat că105.582 de pacienți au fost declarați vindecați.

Nelu Tătaru a fost prezent în studioul B1 TV joi seară, ocazie cu care a explicat pas cu pas procedurace trebuie urmată de o persoană care prezintă simptome similare cu cele specifice bolii infecțioase COVID-19.

„Haideți să o luăm de la început. În momentul în care prezintă simptome respiratorii sau febră, regula ar trebui să fie aceea de autoizolare și regăsirea celui mai bun prieten, cum spuneam și la începutul acestei pandemii, medicul de familie. Medicul de familie este cel care poate depista într-o definiție de caz necesitatea unei testări și necesitatea unui tratament acasă sau în izolare la spital. Deciziile se iau împreună. (…) Iei legătura cu medicul de familie, împreună decidem ce facem. Mergem la o testare, că întrunim toate defințiile de caz, sau facem un tratament acasă, sau împreună cu medicul decidem să mergem la o Unitate de Primire Urgențe, sau la Infecțioase”.

Continuând să explice procedura, Ministrul Sănătății a adăugat că „după ce am făcut acel test, așteptăm acasă, în izolare, rezultatul. Avem un test pozitiv – solicităm 112 și mergem direct la Boli Infecțioase, nu mai mergem la Primire Urgențe, nu mai mergem la alte spitale. Suntem deja confirmat pozitiv, solicităm 112, mergem la Boli Infecțioase, la un spital dedicat COVID. Când se ajunge acolo suntem consultați – suntem simptomatic, se ia o decizie de internare în maxim 48 de ore, conform legii. Se fac evaluări complete până în 48 de ore. Medicul curant este cel care ia decizia prelungirii sau nu a izolării, sau a spitalizării, cum îi spunem noi. Atunci, trebuie un aviz de la Direcția de Sănătate Publică de prelungire a acestei spitalizări. Dacă se consideră că pacientul are simptome ușoare sau e asimptomatic și se decide izolarea lui la domiciliu, la fel, se ia un aviz de la DSP”.