EXCLUSIV // Misterul poluării masive din Capitală: Datele înregistrate de stațiile independente diferă semnificativ de măsurătorile oficiale. Care au fost concentrațiile maxime orare recunoscute de autorități
Agenția Națională pentru Protecția Mediului vine cu precizări după ce săptămâna trecută, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora nivelul de poluare a aerului a fost depășit de câteva ori în Capitală, potrivit unor măsurători realizate de către stații independente de monitorizare. Mai exact, rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului, airly.eu, a înregistrat depășiri spectaculoase pentru poluarea cu particule PM 10 și PM2,5, până aproape de 350%.
Cea mai mare depășire, conform acestor măsurători, s-a înregistrat la stația din Bragadiru – 347% pentru poluarea cu PM 2,5 și 236% pentru poluarea cu PM 10. Depășiri s-ar fi înregistrat și în Rahova (235% pentru PM 2,5 și 164% pentru PM10). Și centrul orașului ar fi fost poluat, dar mai puțin, de exemplu stația de pe strada Polonă a înregistrat depășire de 68% pentru PM10 și 122% pentru PM 2,5.
Precizările ANPM despre datele înregistrate de rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului
Despre aceste măsurători, Agenția Națională pentru Protecția Mediului precizează într-un răspuns pentru B1.RO că ele nu sunt conforme cu standardele prevăzute în legislația europeană și cea românească, și că singurele date despre calitatea aerului sunt cele din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).
Potrivit acestora, săptămâna trecută nu au fost înregistrate valori care să indice o depășire a pragurilor pentru poluare în Capitală. De fapt, datele oficiale luate în calcul de instituții indică valori mult mai mici decât rețeaua independentă de monitorizare. Așa se explică, potrivit ANPM, de ce instituțiile nu au intervenit sau nu au anunțat populația cu privire la existența unui pericol de poluare în Capitală.
“Singurele date oficiale de măsurare a calității aerului sunt cele din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).
Referitor la datele înregistrate de stațiile independente de măsurare a calității aerului pe data de 22 octombrie 2020, între orele 21.00-22.00, Agenția Națională pentru Protecția Mediului își rezrvă dreptul de a nu comenta, întrucât metodele utilizate pentru determinarea acestor concentrații nu respectă metodele de referință stabilite de Uniunea Europeană în Directiva 2008/50/CE, transpusă de Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, și nu este corect să comparăm valorile măsurate cu valorile limită impuse de legislație, în plus, nu putem compara valori ale concentrațiilor medii orare cu valori limită zilnice (PM 10) sau anuale (PM 2.5).
Datele oficiale de calitate a aerului de la cele 8 stații de monitorizare din București-Ilfov, parte a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului pot fi consultate online de public la adresa calitatateaer.ro. Toate cele 8 stații fixe de monitorizareanalizează PM 10 prin metoda de referință gavrimetrică și 4 determină PM 2,5 prin aceeași metodeă de referință. În plus, pentru informarea online a publicului, se analizează automat PM 10 la 3 dintre stații (B1 – Stația Lacul Morii, B3 – Stația Mihai Bravu și B6 – Stația Cercul Militar) și PM 2,5 la o stația (B1)”, se arată în răspunsul oferit de ANPM.
Care sunt valorile oficiale înregistrate de Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului
Agenția precizează că săptămâna trecută, pe parcursul nopții de joi, deși au existat creșteri ale concentrațiilor pentru particule în suspensie, valorile nu au depășit limitele stabilite de legislație. În acest sens ANPM a dezvăluit pentru B1.RO care au fost valorile oficiale înregistrate de Rețeaua națională de monitorizare.
ANPM precizează că numai în cazul depășirii pragului de informare este obligatorie întocmirea de planuri de acțiune pe termen scurt (cu măsuri imediate, inclusiv avertizarea populației:
1. Pe parcursul zilei de joi 22.10.2020 a existat o ușoară creștere pe timpul nopții (orele 23-01) a concentrațiilor pentru particulele în suspensie PM 10 și PM 2,5, fără a se depăși însă valorile limită pentru concentrațiile medii zilnice ale PM10. PM 2,5 are stabilită doar valoare limită pentru media anuală. Variația nu este una neobișnuită și de mare amploare, și este cauzată în principal de scăderea dispersiei datorită calmului atmosferic instalat după ora 20 (sub 0,5 m/s). În aceste condiții, chiar dacă emisiile de poluanți rămân aproximativ la aceleași valori, în absența dispersiei, poluanții se acumulează la nivelul solului.
2. Concentrațiile maxime orare/concentrațiile medii zilnice sunt prezentate în tabelul următor:
3. Modul de monitorizare, de evaluare a calității aerului, informare a publicului precum și atribuțiile fiecărei instituții în domeniul gestionării calității aerului sunt stabilite de Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, care transpune Directiva europeană 2008/50 CE.
4. Conforma Legii nr. 104/2011, numai în cazul depășirii pragului de informare (stabilit în anexa 3 a Legii nr. 104/2011 –pentru NO2, SO2 și Ozon) este obligatorie întocmirea de planuri de acțiune pe termen scurt (cu măsuri imediate, inclusiv avertizarea populației). Pentru București nu este cazul, întrucât pragurile de informare/alertă nu au fost depășite în trecut, ci doar valorile limită (în special la PM 10 și NO2). În eventualitatea depășirii pragurilor de informare/alertă, Agenția pentru Protecția Mediului București are încheiate protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului București, Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București pentru schimb de informații și luatrea unor măsuri imediate pentru reducerea cât mai rapidă a riscului de poluare.