Misterul castelului din Transilvania distrus la Revoluția din 1848. E bântuit de o fantomă

Misterul castelului din Transilvania distrus la Revoluția din 1848. E bântuit de o fantomă

Ca orice monument vechi de sute de ani, şi castelul Teleki de la Uioara de Sus are propria legendă. Povestea are în centru o fantomă care ar fi locuit în beciul clădirii, folosit în trecut pentru a păstra butoaiele în care se ţinea vinul.

Pe drumul ce leagă Aiudul de Ocna Mureş, aproape de intrarea în oraş, te întâmpină imaginea bizară, dar emblematică, a fabricii GHCL UPSOM ROMÂNIA S.A. (fosta Uzina de Produse Sodice Ocna Mureş), căreia îi stă de strajă clădirea neogotică a „Castelului” Teleki.

“Castelul” nu mai oferă acum imaginea unei construcţii de apărare, actuala imagine fiind rezultatul unei bogate istorii, ce începe în secolele X-XI.

Documentele istorice atestă încă din 1290, în zona ocnelor de la Uioara, prezenţa unei construcţii fortificate, sub numele de “Castrum Novum”.

În secolul XV, domeniile Uioara (incluzînd ocne, castel, târg, etc.) trec din administraţia Coroanei în posesia familiilor nobiliare, cunoscând mai mulţi propietari.

Moșia din Ocna Mureș a primit-o János Gálfi (dec. în 1593) în 1581 de la István Báthory. Gálfi a fost executat de un alt membru al familiei Báthory, de către Zsigmond, așa că moșia a intrat în proprietatea soției principelui, Mária Krisztierna Habsburg, ca cadou de logodnă.

În anul 1660 Gábor Bethlen a dăruit castelul lui Mózes Székely cel tânăr, iar sub domnia lui György Rákóczi al II-lea l-a primit Mihály Mikes al III-lea.

Primul castel fortificat a fost construit de Gálfi, iar în 1742 contele István Mikes al II-lea (1708–1761) a construit aici, folosind elementele arhitecturale ale vechiului castel, un castel în stil baroc.

Misterul castelului din Transilvania distrus la Revoluția din 1848, pe newsweek.ro.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`