Un avion C-27J Spartan al Forțelor Aeriene Române a efectuat o misiune umanitară de urgență, sâmbătă, pe ruta București – Suceava și retur. Ministerul Apărării a transmis că a fost nevoie de aerovană pentru transportul unui pacient infectat cu coronavirus și în aflat în stare gravă. Suceava se află în carantină totală, din cauza răspândirii extrem de rapide a COVID-19 în comunitate. Acolo se înregistrează cele mai multe infectări și cele mai multe decese din țară.
Transportul a fost solicitat de către Departamentul pentru Situații de Urgență, dată fiind situația gravă în care se afla pacientul. „Aeronava a avut la bord o echipă a SMURD București, precum și un modul de izolare dotat cu aparat de ventilație mecanică și o grupă pentru decontaminarea personalului și a echipamentelor”, a transmis Ministerul Apărării, printr-un comunicat oficial.
Ministerul a transmis și imagini de la sosirea aeronavei C-27J Spartan.
Foto: MApN
Suceava este epicentrul epidemiei de coronavirus în România, cu 1.614 infectări și 69 decese.
Municipiul și opt comune sunt în carantină totală din cauza răspândirii rapide a COVID-19. Spitalul Județean Suceava are conducere formată din medici militari. Decizia a fost luată de autorități după ce unitatea medicală a devenit un adevărat focar de infecție, cu peste 200 de cadre medicale infectate.
Reprezentanți ai Ministerului Sănătății au calificat situația drept un „accident epidemiologic sever” și chiar ministrul Nelu Tătaru a vorbit despre erori ale conducerii civile.
„Trebuie să punem un pic de ordine”, a punctat Tătaru, întrebat despre medicii militari de la șefia Spitalelor Județene din Suceava și Deva.
Foto: MApN
COVID-19 a ucis până acum 291 de persoane pe teritoriul României. Alți 43 de cetățeni români au murit dincolo de granițe. De la debutul epidemiei, în țara noastră au fost confirmate 5.990 de infectări cu coronavirus, iar în Diaspora alte 694.
Până sâmbătă, ora 13.00, când Grupul de Comunicare Strategică a emis ultima informare, 758 de persoane erau declarate vindecate, dar alte peste 200 erau la Terapie Intensivă. Aceasta a fost și ziua cu cele mai multe cazuri nou confirmate – 523.
Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în: Suceava (1.614), București (730), Timiș (275), Neamț (265), Hunedoara (254), Arad (229), Brașov (219), Mureș (203), Galați (183), Cluj (177).
Cele mai multe decese au fost înregistrate în Suceava (69), București (30), Hunedoara (26), Arad (25), Timiș (14), Mureș (11), Neamț (11) și Ialomița (10).
Până sâmbătă, la ora 13.00, la nivel național au fost prelucrate 59.272 de teste. Aproape 25.000 de persoane erau în carantină și peste 74.200 erau în izolare la domiciliu.
Sâmbătă a fost înregistrată și a doua victimă a epidemiei în rândul cadrelor medicale. Este vorba despre o asistentă medicală a Spitalului Militar Brașov. Avea 58 de ani. Prima victimă a fost un ambulanțier din Suceava, decedat pe 7 aprilie.