Mircea Radulian (INFP): A fost cea mai mare activitate seismică înregistrată vreodată în zona Târgu Jiu. Este foarte greu să prevenim cutremurele. România ar putea evita multe pagube dacă lucrurile ar fi bine făcute (VIDEO)

Publicat: 15 02. 2023, 09:38
Mircea Radulian, cercetător la Institutul Național pentru Fizica Pământului. Sursa foto: captură video B1 TV

Cutremurele de luni și marți au reprezentat cea mai mare activitate seismică înregistrată vreodată în zona Târgiu Jiu, a afirma Mircea Radulian, cercetător la Institutul Național pentru Fizica Pământului, miercuri, într-o serie de declarații pentru reporterul B1 TV Cornel Chitucea.

Mircea Radulian (INFP), declarații pentru B1 TV despre cutemurele din România

Cercetătorul spune că se știa că zona Târgu Jiu poate produce „cutremure, dar nu la nivelul acesta”.

„A fost o intensificare a activității într-o zonă în care știam că există cutremure, dar nu știam că e capabilă să genereze o astfel de activitate. A fost cea mai mare activitate înregistrată vreodată în această zonă, pe un parcurs de vreo 200 de ani, de când avem noi date, și din acest punct de vedere a fost, bineînțeles, oarecum o surpriză. Știam că poate să producă cutremure, dar nu la nivelul acesta și în niciun caz două cutremure peste 5 în decurs de o zi, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată în această zonă”, a declarat Mircea Radulian.

Întrebat cum ar trebui să ne pregătim pentru eventualitatea unui eveniment mai grav, el a adăugat: „Vedeți că aceste cutremure apar, sunt surprize, apar surprinzător pentru populație, dar și pentru specialiști. Din păcate, până în prezent, este foarte greu să prevenim astfel de evenimente. A fost dovadă și din Turcia, dovadă și acum din zona Târgu Jiu ș.a.m.d”.

„Cea mai bună metodă de a combate și de a fi pregătiți pentru aceste evenimente, care produc, din păcate, multe pagube și pierderi de vieți omenești, e să fim în permanență pregătiți din punct de vedere al calității construcțiilor, din punct de vedere al educației, din punct de vedere al modului cum să acționăm în astfel de cutremure. Cu cât suntem mai bine pregătiți, cu atât efectele vor fi mai mici”, a continuat cercetătorul.

„Ar trebuit cât mai multă atenție dată clădirilor, infrastructurilor, pentru că aici sunt problemele cele mai mari în cazul unui cutremur. Chiar și la cutremure mai mici ați văzut că, totuși, pot să fie avarii destul de mari. Bineînțeles, trebuie să fim pregătiți și pentru a acționa în urma unui cutremur (…). Să știți că pentru România, spre deosebire poate de alte țări, aici chiar ar putea evita multe pagube dacă lucrurile ar fi bine făcute”, a mai spus Mircea Radulian.