Mircea Radulian (INFP): A fost cea mai mare activitate seismică înregistrată vreodată în zona Târgu Jiu. Este foarte greu să prevenim cutremurele. România ar putea evita multe pagube dacă lucrurile ar fi bine făcute (VIDEO)

Mircea Radulian (INFP): A fost cea mai mare activitate seismică înregistrată vreodată în zona Târgu Jiu. Este foarte greu să prevenim cutremurele. România ar putea evita multe pagube dacă lucrurile ar fi bine făcute (VIDEO)
Mircea Radulian, cercetător la Institutul Național pentru Fizica Pământului. Sursa foto: captură video B1 TV

Cutremurele de luni și marți au reprezentat cea mai mare activitate seismică înregistrată vreodată în zona Târgiu Jiu, a afirma Mircea Radulian, cercetător la Institutul Național pentru Fizica Pământului, miercuri, într-o serie de declarații pentru reporterul B1 TV Cornel Chitucea.

Mircea Radulian (INFP), declarații pentru B1 TV despre cutemurele din România

Cercetătorul spune că se știa că zona Târgu Jiu poate produce „cutremure, dar nu la nivelul acesta”.

Cutremur sâmbătă în România
Eveniment - 14 sep, 20:14
Cutremur sâmbătă în România

„A fost o intensificare a activității într-o zonă în care știam că există cutremure, dar nu știam că e capabilă să genereze o astfel de activitate. A fost cea mai mare activitate înregistrată vreodată în această zonă, pe un parcurs de vreo 200 de ani, de când avem noi date, și din acest punct de vedere a fost, bineînțeles, oarecum o surpriză. Știam că poate să producă cutremure, dar nu la nivelul acesta și în niciun caz două cutremure peste 5 în decurs de o zi, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată în această zonă”, a declarat Mircea Radulian.

Întrebat cum ar trebui să ne pregătim pentru eventualitatea unui eveniment mai grav, el a adăugat: „Vedeți că aceste cutremure apar, sunt surprize, apar surprinzător pentru populație, dar și pentru specialiști. Din păcate, până în prezent, este foarte greu să prevenim astfel de evenimente. A fost dovadă și din Turcia, dovadă și acum din zona Târgu Jiu ș.a.m.d”.

„Cea mai bună metodă de a combate și de a fi pregătiți pentru aceste evenimente, care produc, din păcate, multe pagube și pierderi de vieți omenești, e să fim în permanență pregătiți din punct de vedere al calității construcțiilor, din punct de vedere al educației, din punct de vedere al modului cum să acționăm în astfel de cutremure. Cu cât suntem mai bine pregătiți, cu atât efectele vor fi mai mici”, a continuat cercetătorul.

„Ar trebuit cât mai multă atenție dată clădirilor, infrastructurilor, pentru că aici sunt problemele cele mai mari în cazul unui cutremur. Chiar și la cutremure mai mici ați văzut că, totuși, pot să fie avarii destul de mari. Bineînțeles, trebuie să fim pregătiți și pentru a acționa în urma unui cutremur (…). Să știți că pentru România, spre deosebire poate de alte țări, aici chiar ar putea evita multe pagube dacă lucrurile ar fi bine făcute”, a mai spus Mircea Radulian.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)