Profesor: Copiii trebuie să lucreze în echipă, or noi le dăm extemporale individuale. Trebuie să introducem în şcoală robotica, pentru că aici este viitorul
Avem campioni olimpici mondiali la robotică, dar noi nu avem nici măcar o olimpiadă de robotică în ţară, a declarat Mircea Nistor, profesor de fizică în cadrul Colegiului Naţional de Informatică Traian Lalescu din Hunedoara.
Profesorul, alături de o echipă de elevi ai liceului, au câştigat recent concursul mondial de robotică First Global Competition din Mexic, o competiţie la care au participat mai bine de 160 de ţări, informează zf.ro.
”La noi nu materiile sunt problema, ci faptul că acestea nu sunt introduse în domenii. Trebuie să avem domenii în programă, robotica de exemplu fiind cea care reuneşte noţiuni de mecanică, electronică, dar mai ales care promovează lucrul în echipă. În loc să avem domenii, noi le punem copiilor rubrici, materii şi le dăm extemporale individuale. Or prin clubul meu eu am încercat să elimin toate constrângerile, prezenţă, tot ce ţinea de programă, şi să-i aduc alături de mine, în timpul liber, pe cei pasionaţi. Noi acum în educaţie nu facem decât să nivelăm diferenţe”, a explicat Mircea Nistor, potrivit zf.ro.
Potrivit unui studiu realizat de U.S News, cel mai bun liceu din domeniul ştiinţei, tehnicii, ingineriei şi matematicii din SUA este anul acesta High Technology High School din New Jersey. Curicula liceului este concentrată în jurul ingineriei şi include cursuri precum inginerie civilă şi arhitectură, electronică digitală sau producţie computerizată. La noi, în schimb, copiilor li se predau materii precum Informatică, Religie, Fizică, Matematică.
Elevii care au câștigat această competiție spun că vor să rămână în ţară, dar vor merge pentru studiile superioare în alte ţări.
”Mă uit la MIT, la Princeton, pentru că nu găsesc aici ce îmi trebuie. Mulţi ajungem să spunem că ne ducem degeaba la şcoală dintr-un simplu motiv. Nu vezi finalitatea, nu înţelegi de ce înveţi, dar dacă între formula de la matematică s-ar face o legătură cu utilizarea acesteia într-o aplicaţie pentru telefonul mobil, de exemplu, atunci totul ar face sens”, a afirmat Răzvan Vârtan, unul dintre elevii care au făcut parte din echipa câştigătoare din Mexic.