Mircea Dușa, de ziua NATO în România: Țara noastră şi-a asumat statutul de membru cu drepturi depline a celei mai de succes alianţe politico-militare din istoria omenirii
Ministrul Apărării, Mircea Duşa a declarat, duminică, cu ocazia sărbătoririi Zilei NATO şi a Zilei Porţilor Deschise la sediul MApN, că România şi-a asumat ”cu seriozitate” statutul de membru cu drepturi depline a NATO, ceea ce reprezintă ”cea mai importantă măsură de securitate pe care o are România”, având în vedere situația tensionată din regiune, informează Mediafax.
”A fost primul mare obiectiv strategic al României, după anul 1989, obiectiv prin care militarii români, prin profesionalism şi dedicare, prin acţiuni ferme în teatrele de operaţii sau în ţară, prin modernizarea armatei, au contribuit în mod semnificativ. Iată că intrarea în cel de-al doilea deceniu al României ca ţară NATO ne găseşte într-o realitate geopolitică şi pe coordonate de securitate regională şi globală radical diferite”, a afirmat Duşa, amintind totodată că, anul trecut, România a sărbătorit 10 ani de când drapelul nostru naţional a fost arborat, pentru prima dată, la sediul central al NATO, alături de drapelele celorlalte state membre ale Alianţei.
”NATO reprezintă o alianţă a valorilor democratice şi a solidarităţii între statele membre. România şi-a asumat cu seriozitate statutul de membru cu drepturi depline a celei mai de succes alianţe politico-militare din istoria omenirii”, a mai declarat ministrul Apărării cu ocazia Zilei NATO în România, care se săbătorește în fiecare an în prima duminică a lunii aprilie.
Duşa a precizat că, prin activitatea lor, militarii români și-au câștigat respectul aliaților și au ajuns să aibă un cuvânt importnat de spus în cadrul dezbaterilor Alianței.
”Avem oameni valoroşi, profesionişti, respectaţi, căliţi în teatre, care au cunoscut realităţile noilor condiţii de luptă din praful Afganistanului şi nisipul Irakului. Pentru contribuţia acestora, ţara noastră a ajuns să aibă un cuvânt important de spus la masa dezbaterilor, în Alianţă”, a spus Mircea Dușa.
Ministrul a amintit faptul că un prim pas în consolidarea posturii de apărare şi descurajare adoptat de Alianţa Nord-Atlantică la Summit-ul din Ţara Galilor, a fost adoptarea Planului pentru creşterea capacităţii operaţionale, România punând la dispoziţia Alianţei un comandament multinaţional de divizie şi găzduirea unei structuri multifuncţionale de integrare a forţelor NATO.
”Aceste structuri vor însemna o prezenţă vizibilă şi persistentă a NATO în România şi vor avea un rol cheie în asigurarea legăturii între forţele naţionale şi cele ale Alianţei, îndeplinind funcţii vitate de comandă şi control, în situaţia în care s-ar impune dizlocarea unor forţe de reacţie rapidă ale NATO. În acelaşi timp, ele confirmă statutul României de membru serios şi predictibil al Alianţei şi exprimă capacitatea Armatei române de a se adapta la noile provocări de securitate în regiune”, a mai afirmat ministrul.