Mircea Dumitru, fostul Ministru tehnocrat al Educației, vine cu dezvăluiri rezolvătoare în scandalul ocupării funcțiilor de directori de școli.
Dumitru a reușit, din postura de ministru, să organizeze în 2016 un concurs pentru posturile de directori și directori adjuncți de școli, după ani întregi în care pe aceste funcții au ajuns mai mult oameni susținuți de diversele partidele care s-au perindat pe la putere. Nici bine nu și-a ocupat fotoliul de Ministru al Educației că succesorul lui, Pavel Năstase, a decis din pix că profesorii care nu au reușit să promoveze concursul sau care nici nu au catadicsit să vină la examen pot ocupa posturile rămase vacante de director de școli.
Liviu Pop, recent numit secretar de stat în Minister, a susținut că a fost luată această decizie deoarece au început cursurile, dar sunt 665 de școli care nu au directori, deci nu are cine să le conducă. (Detalii AICI)
Într-o postare pe Facebook, Dumitru susține că numărul acestor școli este, de fapt, mult mai mic deoarece, de exemplu, în București și Bacău inspectorii școlari generali au încălcat cu bună știință metodologia și au refuzat să numească directorii, în așteptarea schimbării de la partid. Dacă scădem din 665 numărul de școli din cele două județe, ne mai rămân puțin peste 350. Mircea Dumitru mai scrie că numărul excepțiilor ar fi fost mult mai mic dacă, într-adevăr, ar fi fost respectată metodologia fixată de Minister în toate județele.
Mai grav decât atât, fostul ministru tehnocrat susține că are informații potrivit cărora se pun presiuni pe profesorii care au ocupat funcțiile de directori în mod corect, prin promovarea concursului, să demisioneze.
”Nu este întotdeauna comod să spui adevărul, mai ales dacă cei care nu vor, sau nu pot să-l vadă, nu sunt puțini. (…)
Se vorbește despre un număr de peste 650 de posturi de director și director adjunct care ar fi rămase neocupate în urma concursului și care, spun cei de la Educație, ar trebui să fie atribuite acelorași persoane aflate în funcție. Să rămânem fideli adevărului și să spunem că nimeni nu vorbește astăzi de posturile rămase neocupate pentru că inspectorii școlari generali de la București și Bacău (am aflat zilele acestea) au încălcat cu bună știință metodologia și au refuzat să numească directorii, în așteptarea schimbării de la partid. Nimeni nu vorbește că cele peste 650 de situații unde ar fi nevoie de numirea acelorași persoane sunt, de fapt, cu puțin peste 350, dacă scădem cele două județe unde inspectorii au așteptat schimbarea de la partid și nu au consultat consiliile profesorale pentru noi directori. Poate că situația de facto ar arăta un număr mult redus al excepțiilor invocate, dacă ar fi existat o preocupare reală pentru respectarea regulilor la nivelul județelor.
Când am fost sesizat de neregulile de la București, am semnat, în 29 decembrie, ordinul pentru cercetarea disciplinară a inspectorului școlar al Municipiului București. S-a așternut liniștea peste asta.
Primesc semnale acum că sunt directori noi asupra cărora, în aceste zile, se fac presiuni pentru a renunța la post, astfel încât să poată fi numiți cei de dinaintea lor. Acestora, și numai lor, le transmit că nu trebuie să renunțe la munca și efortul depuse, la proiectele pe care și le-au făcut pentru școală și că, mai ales, demnitatea personală și curajul moral sunt valori care trebuie transmise elevelor și elevilor, deopotrivă, cu toate celelalte conținuturi științifice”, a scris Mircea Dumitru, pe Facebook.