Mircea Ciocan, vicepreședinte Sanitas, a declarat joi, pentru B1 TV, că săptămâna viitoare federația va semna un acord cu celelalte sindicate reprezentative din sectorul sanitar și de asistență socială, pentru a merge „în tandem cu toate forțele”, astfel încât revendicările lor să fie soluționate de Guvernul PSD-PNL. Acesta a mai spus că procentul de 20% creștere salarială e „un minim obligatoriu”.
Ciocan a făcut referire și la deficitul de personal care încă persistă în sectorul sanitar și de asistență socială și a precizat că dacă Guvernul nu va veni cu soluții clare la probleme lor, probabil se va ajunge la greva generală.
Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
„Întâlnirea de ieri cu premierul Ciolacu și ministrul Sănătății se pare că nu a avut cel puțin menirea de dezamorsa conflictul colectiv (de muncă) pe care noi suntem pe pun utul de a-l declanșa. Ne-au spus că vor face o evaluare, că vor vedea dacă vor fi bani, deci nimic concret, motiv pentru care Consiliul Național Sanitas a decis să continue acțiunile de strângere de semnături.
Am pregătit și un calendar de proteste, vom ieși săptămânal să protestăm la Ministerul Sănătății, la Ministerul Muncii.
La finalizarea strângerii de semnături, vom declanșa conflictul care va merge probabil către greva generală în sistemul de sănătate și asistență socială”, a declarat Mircea Ciocan.
El a precizat că, în acest moment, au peste 80.000 de semnături strânse, iar săptămâna viitoare urmează să semneze un acord cu toate celelalte federații reprezentative din sectorul sanitar și de asistență socială și vor „merge în tandem cu toate forțele”.
Vicepreședintele Sanitas a insistat apoi că procentul de 20% creștere salarială e „un minim obligatoriu”.
Mircea Ciocan a mai spus că Guvernul a făcut „prea puțin, prea puțin” și în ceea ce privește deblocarea posturilor vacante, așa că în continuare sistemul sanitar și cel de asistență socială se confruntă cu deficit de personal.
„Necesarul real în sistemul medical doar e undeva la 30.000. S-au deblocat undeva la o pătrime din necesarul real, în contextul în care personalul lucrează în condiții de stres, surmenaj cauzat de multele ore suplimentare pe care trebuie să le facă din cauza lipsei de personal. Orele suplimentare nici nu pot fi plătite în plus din cauza Ordoanței trenuleț. Acești oameni sunt practic la pragul epuizării”, a mai declarat Mircea Ciocan, vicepreședinte Sanitas, pentru B1 TV.