Mircea Cărtărescu, interviu pentru AFP: Cultura din România trăiește momente dramatice

Mircea Cărtărescu, interviu pentru AFP: Cultura din România trăiește momente dramatice

Scriitorul Mircea Cărtărescu a vorbit despre „momentele dramatice” pe care le-a trăit în ultimele luni, în „războiul culturii” din România ce are loc de la numirea lui Andrei Marga în fruntea ICR, acesta fiind unul dintre argumentele neparticipării sale la Salon du Livre de la Paris. 

„Absenţa mea de la Salonul Cărţii din Paris este în primul rând un protest. Într-o Românie care se degradează pe zi ce trece, cultura trăieşte şi ea momente dramatice”, a declarat Mircea Cărtărescu în cadrul unui interviu pentru AFP.

Cărtărescu spune că odată cu numirea lui Andrei Marga în fruntea ICR, insituția s-a întors cu 40 de ani în urmă. Potrivit noului statut, ICR are ca rol „păstrarea identității naționale”, în trecut având ca prioritate promovarea vocilor artistice independente.

„La ICR a venit o conducere care ne întoarce cu patru decenii în urmă, la epoca protocronismului populist al culturnicilor lui Ceauşescu. Sunt oameni care proferează injurii, pe site-ul ICR, la adresa celor mai importanţi artişti români, care au pornit un război împotriva intelectualilor români cei mai cunoscuţi”, adaugă Cărtărescu.

Cărtărescu spune că Marga l-a definit în trecut drept unul dintre „privilegiaţii” fostei conduceri a ICR din punct de vedere al numărului de volume traduse şi publicate în străinătate, adăugând că listele autorilor propuşi editurilor din afară au fost întocmite pe criterii „pur subiective”.

„S-a spus că statul român a cheltuit cu deplasările mele în străinătate şi traducerile din scrierile mele o sumă uriaşă din banii contribuabililor, am fost numit un agent de propagandă politică în străinătate, valoarea literaturii mele a fost pusă la îndoială, am fost şi sunt insultat în România, zilnic. În aceste condiţii, nu am cum să-mi îndeplinesc rolul de mesager al culturii româneşti în străinătate, căci tocmai acest rol mi s-a negat sistematic de actuala conducere a ICR”, a spus Mircea Cărtărescu.

Cărtărescu a afirmat că vizita premierului Victor Ponta la Salonul de Carte de la Paris este un motiv în plus pentru care şi alţi scriitori „cu demnitate” să refuze participarea la acest eveniment, la care România este ţară invitată de onoare.

„Căci culpa morală a acestui om care şi-a copiat lucrarea de doctorat de la alţii va păta iremediabil faţa culturii româneşti”, a concluzionat Mircea Cărtărescu. interviul acordat AFP.

Pe lângă Mircea Cărtărescu, și scriitorii Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Neagu Djuvara au refuzat să participe la ediţia de anul acesta a Salonului de Carte de la Paris, eveniment la care România este ţară invitată de onoare.

Salonul Internaţional de Carte de la Paris este considerat drept cea mai importantă manifestare a pieţei editoriale din Franţa, cu o medie de 180.000 de vizitatori pe ediţie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`