Ministrul Virgil Popescu, despre retragerea OMV din Marea Neagră: „Este exclus”
Ministrul desemnat al Economiei, Virgil Popescu, a negat marți în cadrul audierilor că a discutat cu şeful OMV, Reiner Seele, despre retragerea companiei din proiectul Neptun din Marea Neagră. Totodată, demnitarul a precizat că reprezentanții OMV nu au oferit un ultimatum pentru schimbarea legislației astfel încât să ia decizia de extracţie a gazelor.
„A fost o discuţie vizavi de priorităţile OMV în România, ce investiţii vor să facă. A solicitat această întrevedere. Evident că a fost şi o discuţie vizavi de Legea offshore. Punctul de vedere al meu şi al premierului este acelaşi: Legea offshore nu se modifică decât în Parlament, prin consens politic al tuturor grupurilor parlamentare. Până nu se obţine acest consens politic, nu putem modifica, vorbim de modificarea Legii offshore”, a spus ministrul Virgil Popescu, potrivit Agerpres.
Acesta a subliniat că „este exclus” ca reprezentanţii OMV să fi anunțat că vor să se retragă din proiectul Neptun Deep.
În ceea ce privește stabilirea unui termen de către investitori pentru modificarea legislației, ministrul Virgil Popescu a precizat că „nu există ca un investitor să dea un termen unui Guvern vizavi de aşa ceva”, și că doar Parlamentul este competent să modifice Legea offshore.
Ministrul Virgil Popescu a dat aceste informații în contextul în care o delegaţie a OMV Petrom, din care au făcut parte Rainer Seele (CEO OMV), Christina Verchere (CEO Petrom), Johann Pleininger (vicepreşedinte Petrom), a avut o întrevedere la Palatul Victoria cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul Energiei.
La jumătatea lunii februarie Senatul a respins ordonanţa de urgenţă a Guvernului 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, mai exact care modifică prevederi din OUG 114/2018. Ordonanţa de urgenţă cuprinde şi anularea taxei de 2% aplicată companiilor din energie.