Companiile de stat din subordinea Ministerului Transporturilor care au înregistrat în 2020 pierderi de sute de milioane de lei, o parte din ele fiind cauzate de pandemie au termen până vineri să trimită ministrului un plan de reformă şi de restructurare, a declarat vineri ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă.
”În subordinea ministerului sunt 55 de instituţii şi aproape 70.000 de angajaţi, sunt foarte multe companii de stat şi au avut foarte mari pierderi în 2020, sute de milioane de lei. E adevărat că o parte din aceste pierderi au fost cauzate de epidemia prin care trecem, pentru că sunt companii ale căror venituri vin din călătorii, Ministerul Transporturilor se ocupă de transporturi, transport de mărfuri dar şi de persoane. Când a căzut traficul de pasageri, au pierdut veniturile, dar dincolo de anul 2020 erau pierderi structurale de mulţi, mulţi ani. Şi azi toate companiile în această vineri au termen să îmi trimită un plan de reformă şi de restructurare. A cerut şi premierul Cîţu acest lucru în ultima şedinţă de Guvern”, a declarat Drulă.
Ministrul Transsporturilor a vorbit, totodată, și despre principalele obiective de ifrastrucctură pe care le are în vedere. În acest sens, a demnitarul a invocat perspectiva construirii unor autostrăi noi:
Vreau să avem şi proiecte noi, care să fie autostrăzile care se vor deschide peste 2, 3, 4 ani. Vreau ca proiectele care sunt în derulare şi care nu se termină în acest an să meargă cât mai bine şi să facem anul acesta producţie, cum se spune în această industrie. Din punct de vedere financiar, pe această parte, de investiţii, de construcţie, stăm foarte bine în acest an, adică constructorii pot să construiască cât de mult vor, să ne consume banii pe care îi avem la dispoziţie.
Au fost ani în istorie în carel li s-a spus – la un moment dat a fost formalizat şi în lege asta – ‘Nu lucraţi decât de atâţia bani, că atât avem’. Sau altă dată li s-a spus: ‘Nu lucraţi deloc, că nu avem bani anul acesta’. Nu mai e cazul, pentru că aproape întreaga construcţie de drumuri este pe fonduri europene, iar pe fonduri europene avem la dispoziţie în acest moment exact cât ne trebuie. Constructorii să lucreze, că noi plătim”, a spus ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.
A doua prioritate este să întreţină infrastructura existentă.