Ministrul Sănătății suspendă pentru șase luni exporturile de citostatice şi imunosupresoare. Pintea: ‘Există un risc crescut de discontinuitate în aprovizionare’ (VIDEO)

Ministrul Sănătății suspendă pentru șase luni exporturile de citostatice şi imunosupresoare. Pintea: 'Există un risc crescut de discontinuitate în aprovizionare' (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, vineri, suspendarea pentru șase luni a exportului în cazul a 125 de medicamente citostatice şi 47 de imunosupresoare necesare în tratamentul cancerelor şi a persoanelor acre au suferit un transplant, informează Agerpres.

”Ministerul Sănătății va pune în dezbatere publică, pe pagina web www.ms.ro , la secțiunea Transparență Decizionala, proiectul de Ordin pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile internaționale și codurile anatomice-terapeutice-chimice corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații în sistemul de asigurări sociale de sănătate și a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piața din România.

LACRIMI ÎN SHOWBIZ! BIATA, RONA HARTNER! AU DESCHIS TESTAMENTUL! DIN PĂCATE E ADEVĂRAT! AU FOST ULTIMELE IMAGINI

Documentul reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de 6 luni, până la 31 martie 2020, a distribuției în afara teritoriului României pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare.

Este vorba de 172 Denumiri Comune Internaționale (DCI-uri) și coduri anatomice-teraputice-chimice (125 citostatice și 47 de imunosupresoare) corespunzătoare mai multor medicamente citostatice și imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice și a celor transpalntați”, se arată într-un comunciat de presă al Ministerului Sănătății.

Decizia a fost luată în contextul în care există riscul ca pacienții să rămână fără medicamente. De altfel, Sorina Pintea a precizat că a primit o notificare din partea specialiştilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului, după ce aceștia, au primit, la rândul lor, sesizări de la pacienți.

INCENDIAR! N-O SĂ ÎȚI VINĂ SĂ CREZI CUM ARĂTA MIHAELA RĂDULESCU CÂND ERA GRASĂ! FANII ȘI-AU FĂCUT CRUCE (GALERIE FOTO)

„Am primit sesizări din partea pacienților și specialiștilor privind lipsa acestor medicamente. Pacienții sunt lipsiți de aceste medicamente și trimiși în străinătate să le cumpere. Vom respecta toți pașii, vom notifica Comisia Europeană și vom argumenta. Companiile au obligația publică de a asigura nevoile pacienților interni. Nu dorim să facem probleme pieței și industriei farma”, a spus Sorina Pintea, într-o conferință de presă.

IMAGINI BOMBĂ CU O VEDETĂ DIN ROMÂNIA! BĂRBAȚII AU RĂMAS ȘOCAȚII CÂND AU VĂZUT-O GOALĂ

„Este vorba despre proiectul de ordin pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile internaţionale şi codurile anatomice, terapeutice, chimice corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piaţa din România. Documentul reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de şase luni, până la 31 martie 2020, a distribuţiei în afara teritoriului României pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare. Este vorba despre 125 de citostatice şi 47 de imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi a celor transplantaţi”, a mai precizat ministrul Sănătății.

LACRIMI AMARE ÎN SHOWBIZ! OANA LIS A FĂCUT ANUNȚUL CUMPLIT! ‘VĂ ANUNȚ CU DURERE ÎN SUFLET…’

Sorina Pintea a precizat că, în acest moment, 12 citostatice esențiale sunt de negăsit, pentru 48 de citostatice există risc mare de discontinuitate, adică să dispară de pe piață în următoarele două luni, iar pentru 65 de citostatice există acest risc pentru următoarele trei luni.

Proiectul de ordin de ministru a fost pus în dezbatere publică, urmând ca, la finalul procedurii, exporturile să fie suspendate.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`