Miercuri seara, Nelu Tătaru a precizat că există 1.050 de paturi de Terapie Intensivă disponibile pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus, dintre care 471 sunt ocupate.
De asemenea, acesta a abordat și subiectul paturilor de Terapie Intensivă disponibile pentru copii.
„Deocamdată avem o săptămână în care am scăzut acel număr de 500 de cazuri în Terapie Intensivă, suntem astăzi la 471. În jur de170 de pacienţi sunt cei care sunt intubaţi în acest moment. Ceilalţi sunt cu diverse forme de insuficienţă respiratorie sau cu decompensarea bolilor concomitente.
Ţine foarte mult de noi, cei care participăm într-un efort comun la gestionarea acestei situaţii, iar când săun că participm mă refer la sistemul medical românesc, Ministerul Sănătăţii, şcolile, activităţile economice, transportul în comun”, a precizat Nelu Tătaru la Digi 24.
„În acest moment avem 1.050 de paturi de Terapie Intensivă dedicate covid, complet echipate. Ocupate sunt 471, dar repet, nu trebuie să ne lăsăm în baza numărului de paturi. Cazurile pot decompensaşi cele care în acest moment sunt cu o simptomatologie uşoară sau medie pot deveni, la un moment dat, cu o simptomatologie gravă.
După cum cazurile care ies din Terapie Intensivă şi trec pe terapie intermediară, pot, la un moment dat recădea şi reveni pe Terapie Intensivă. Să dăm voie corpului medical să gestioneze cazurile internate”, a mai punctat Tătaru, care a mai detaliat și situația paturilor de Terapie Intensivă pentru copii.
„În acest moment suntem în evaluarea celor 77 de paturi de Terapie Intensivă existente la nivel naţional.Sunt 33 în Bucureşti, 17 sunt în pregătire, la nivel naţional, pe lângă cele 77”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.
Ministrul Sănătății a mai declarat miercuri că, dacă oamenii respectă măsurile de distanțare pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus, se va menține un platou al numărului de cazuri. În caz contrar, România poate ajunge și la 2000 de infectări pe zi.
Cât despre recordul de infectări înregistrat miercuri, respectiv 1.713 teste pozitive în ultimele 24 de ore, oficialul spune că nu e începutul unui trend ascendent, ci o evaluare a unei zile.
Numărul de cazuri crescut este cauzat de evenimentele private, de aglomerația din mijloacele de transport, de reîntoarcerea la activitățile economice și din concedii, dar și din focarele existente, potrivit ministrului. El a mai spus că nu trebuie pierdută din vedere nici transmiterea comunitară.
„E prematur să vorbim de deschiderea școlii ca și numărul crescut de cazuri”, a precizat Nelu Tătaru, adăugând că ”O să evaluăm dacă școala a influențat creșterea numărului de infectăro în săptămânile următoare și la începutul lunii octombrie”.