Ministrul Sănătății Sorina Pintea a vorbit joi seară în cadrul ”Știrilor B1 TV” despre creșterile salariale din sănătate, catalogând aceste majorări drept o reparație morală pentru angajații din sistem.
”Începând de astăzi (1 martie – n.r.), salariile personalului medical, respectiv medici, asistente medicale au crescut, au creșteri până la 172%. Eu spun că sunt binemeritate, pentru că vin după o lungă perioadă în care acești oameni au fost plătiți sub valoarea lor. E o creștere binemeritată pentru că trebuie să-i stimulăm într-un fel pentru că ei fac o muncă pe care ne-o dorim de calitate, dar în același timp, unii dintre acești oameni aveau și grija zilei de mâine.
Acești bani există în buget pentru că am auzit astăzi temeri că acești bani nu se vor acorda. Ba da, există bani pentru acordarea acestor salarii și se vor acorda.
Aceste creșteri ar părea spectaculoase dar nu sunt pentru că sunt adevărata valoare a muncii lor.
Creșterile mari sunt la rezidenți, la medicii din spitale, la asistenții medicali, asistenții medicali cu studii superioare. Sumele prezentate sunt salariile brute la care se adaugă sporurile pentru condiții, pentru medici – gărzile, sporurile pentru ture, la asistenții medicali, sporurile pentru zilele de sărbători legale. Sporurile vor conduce la alte tipuri de majorări, astfel încât salariul unui medic categoria V, într-un spital clinic va ajunge la aproape 4.000 de euro net. Sunt calcule făcute”, a declarat Pintea.
Ministrul Sănătății a vorbit și despre noul tip de spor pe care medicii îl vor primi pentru orele petrecute în sala de operații.
”Medicii din secțiile chirurgicale intrau în sala de operație, dar de sporul pentru sală de operații beneficiau doar asistenții medicali, personalul mediu și personalul auxiliar, medicul nu avea niciun spor pentru că intra în sala de operație, primea doar sporul secției. De exemplu, pe chirurgie generală sporul este de 15%. Acum, pentru orele petrecute în sala de operații primesc un spo de 50%”, a mai declarat ministrul.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
”Regulamentul sporurilor a fost publicat pe site-ul ministerului Sănătății în transparență decizională. Am publicat primele nouă anexe. (…) Anexa 10 trebuia să statueze clar banii care se acordă în plus și care corespondau acestor sporuri. Noi am lucrat pe anexa 10, limitând sporurilor la 30% aplicat asupra cheltuielii de personal la ordonatorul principal de credite. Categoric, acest sporuri nu pot fi acordate la nivelul maxim prevăzut de regulament.
Atunci am amânat pentru miercuri discuția pe anexa 10. În principiu, primele nouă anexe au fost agreate cu mici modificări, dar neesențiale.
Am avut o propunere pentru sindicate și au spus că se vor gândi. (…) Eu insist pentru această anexă 10, iar dacă există un spital care dorește să dea sporurile la maxim, poate să o facă, utilizănd veniturile proprii. Acestea au drept sursă sponsorizări, donații și serviciile medicale la cerere. Aceste venituri proprii pot fi folosite de spitale pentru a reîntregi aceste sporuri”, a mai spus Sorina Pintea.