Mita în sistemul medical este o problemă care ține de viață și de moarte deoarece sunt pacienți care nu mai ajung în fața unui medic de frica plicului pe care trebuie să îl ofere, a declarat Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, potrivit news.ro.
"CCR a stabilit deja că plicul, fie că e înaintea actului medical, fie că e după, este ilegal. Dincolo de nuanțele legale aș vrea să vorbesc despre cauzele plicului. Nu poți să vorbești despre cauzele plicului fără să vorbești de salariile relative mici ale personalului medical", a declarat Voiculescu.
Prin urmare, a susținut acesta, salariile personalului medical ar trebui mărite.
Voiculescu s-a referit și la abuzul comis împotriva celor slabi și vulnerabili prin continuarea acestei practici.
"Efectele plicului nu sunt mici. De multe ori suntem tentați să credem că e o chestiune banală. Plicul a structurat sistemul așa cum îl vedem în ziua de azi. Plicul îi face pe mulți pacienți să nu ajungă la medic", a mai susținut Ministrul Sănătății.
El a dat și exemplul unei mame dintr-o localitate dâmbovițeană care și-a dus copilul prea târziu la medic.
"Avea o afecțiune oncologică, un cancer, iar atunci când am întrebat de ce nu s-a dus mai devreme răspunsul a fost: «nu am eu bani de București». În localitatea de lângă nu a fost diagnosticat la timp”, a povestit Vlad Voiculescu, explicând că femeia simțea că nu are bani mai ales de șpagă.
"Întâmplător știu foarte mulți medici din specialitatea oncologie pediatrică. Nu știu nici măcar unul care să condiționeze actul medical de plic, de primirea unui folos necuvenit. Dar pentru mama acelui copil lucrurile erau foarte clare: nu putea merge la București, nu putea să-și ducă copilul la tratament fără a avea bani. Corupția ucide!", a mai declarat Ministrul.
Un alt efect, spune Vlad Voiculescu, este folosirea proastă a resurselor din spitale, pentru că "plicul" duce la conflicte nejustificate între membrii corpului medical pentru resurse precum săli de operații și paturi. "Plicul" îi face și pe medicii tineri să nu aibă acces la pacienți de multe ori, mai spune ministrul.
"Plicul, de asemenea, duce la existența absolut insulară a echipelor multidisciplinare în spitalele noastre. Plicul duce și la respingerea ideii de second opinion. Second opinion fiind un mecanism care salvează vieți și care salvează și bani", a mai afirmat Vlad Voiculescu.