Infrastructura medicală din România este la nivelul anilor 70! Este depăşită fizic şi moral, iar protocoalele terapeutice sunt învechite.
Aşa descrie ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu sistemul de sănătate din România.
În aceste condiţii, principala provocare a ministerului este să aducă medicina românească la nivelul zilelor noastre.
Potrivit lui Bănicioiu, în urma cu cinci ani au fost făcute foarte multe greşeli în sistem: au fost închise mai multe spitale şi s-a redus numărul secțiilor.
Resursa umană, dar şi infrastructura deficitară sunt principalele probleme cu care se confruntă în acest moment sistemul sanitar din ţara noastră, a atenţionat ministrul Nicolae Bănicioiu.
”Revenind la spitale și la calitate, problema este că banii pe care îi are România, deci ce ne poate oferi PIB-ul nostru, personalul pe care îl are România și infrastructura sanitară pe care o are România, infrastructura care e din anii 60-70. Puține spitale din cele 430 au infrastructură din anii 80. Deci infrastructura mult depășită și fizic, ca uzură fizică și ca uzură morală”, a declarat Nicolae Bănicioiu în cadrul emisiunii ”Lumini și umbre”, difuzată la B1 TV.
Nu numai infrastructura a rămas însă la nivelul la care se afla în urmă cu 40 de ani, ci şi practicile terapeutice.
Iar cei care resimt cel mai mult aceste probleme sunt pacienţii care suferă de boli grave.
”La ciroză, rata de supraviețuire e foarte mică. Pe un tratament neadecvat, ceea ce în România s-a întâmplat din 2007, avem un tratament cu o rată foarte scăzută de efect terapeutic pe hepatita C. România nu a rămas doar cu infrastructura la nivelul anilor 70, a rămas și cu protocoalele terapeutice la nivelul acelor ani. Încercăm să tratăm oamenii și pe cei cu hepatita C decompensată, dar la un nivel necorespunzător lui 2015. Și atunci, principala provocare e să aducem medicina românească la nivelul lui 2015”, a mai spus acesta.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că în 2010 s-au făcut foarte multe greşeli în sistemul sanitar, printre care închiderea multora dintre spitale sau reducerea secţiilor.
Nici schimbarea prea frecventă a miniştrilor nu a ajutat sistemul de sănătate.
”În general, ministrul sănătății este schimbat cel mai repede. Nici nu are timp să conștientizeze problematica că e și remaniat! Și asta e o problemă. Eu sunt al 32-lea ministru din ultimii 25 de ani, nemaipunând la socoteală toți interimarii”, a subliniat Bănicioiu.