Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Ne aşteptăm pentru octombrie – decembrie la un al doilea val al epidemiei de coronavirus (VIDEO)

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Ne aşteptăm pentru octombrie - decembrie la un al doilea val al epidemiei de coronavirus (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii a declarat că autoritățile se așteaptă la un nou val de infectări cu coronavirus, în perioada octombrie – decembrie. Totul va depinde, însă, de cum gestionăm acum situația. Nelu Tătaru a susținut că îi înțelege pe oameni că încep să-și piardă răbdarea, mai ales acum, dar și ei trebuie să înțeleagă faptul că răbdarea este doar pentru ei și pentru sănătatea lor. Ministrul liberal i-a lăudat pe români pentru modul în care s-au comportat de Paște și a precizat că dacă vom respecta și de acum înainte măsurile de restricție, vom putea spera la o relaxare a acestora. De la debutul epidemiei de COVID-19, peste 12.700 de români au fost depistați pozitiv. 755 dintre ei au murit, dar mai bine de 4.500 s-au vindecat.

Nelu Tătaru: „Ne aşteptăm pentru octombrie – decembrie la un al doilea val de coronavirus”

Aflat sâmbătă la Iași, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că autoritățile se așteaptă ca, la finalul anului, să aibă loc un nou val de infectări cu coronavirus. Cum va fi situația noastră pe viitor va depinde, însă, de modul în care gestionăm epidemia acum.

„Ne aşteptăm pentru octombrie-decembrie la un al doilea val, dar ţine foarte mult de cum trecem de acest val. Avem trei zile care altădată erau zile de vacanţă, suntem după două luni în care răbdarea populaţiei a fost pusă la încercare, dar oamenii trebuie să înţeleagă că răbdarea este pentru ei”, a declarat Nelu Tătaru, citat de News.ro.

Ministrul i-a lăudat pe români pentru că au respectat măsurile de izolare și distanțare socială chiar și de Paște și a precizat că „dacă şi momentul 1-3 mai va fi gestionat bine, va însemna şi o speranţă la relaxare“.

Aceasta, a explicat ministrul, se va produce doar când numărul de îmbolnăviri va fi în scădere două săptămâni la rând.

Nelu Tătaru a mai afirmat că acum sunt în România 70 de centre de testare, dar ele nu funcționează la capacitate maximă, adică nu sunt prelucrate 10.086 de teste pe zi, deoarece nu există suficient personal calificat: „Nu putem avea pretenţia ca cineva care a fost instruit patru zile, n-a mai lucrat poate din rezidenţiat sau din facultate pe un aparat să poată gestiona acel aparat cum fac cei care lucrează de 10-20 de ani”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Nelu Tătaru: „Nu vreau să ne gândim la relaxare”

La Iași, ministrul Sănătăţii a vizitat Maternitatea Cuza Vodă şi Spitalul de Boli Infecţioase. Anterior, el a fost la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.

În Vaslui, Tătaru a constatat că traficul e intens, un nou prilej pentru a sublinia că nu este acum momentul relaxării: „Recomand, încă o dată, prudenţă, izolare voluntară, distanţare socială. Mă repet, nu am atins încă vârful. Nu vreau să ne gândim la relaxare, putem spera la o relaxare, dar momentul relaxării ţine foarte mult de felul cum gestionăm zilele de 1, 2, 3 mai şi poate săptămâna viitoare”.

Ministrul a mai ținut să precizeze că Organizaţia Mondială a Sănătăţii păstrează oficial aceleaşi recomandări pe care le-am pus şi noi în practică.

Numărul cazurilor de infectare cu coronavirus a ajuns, sâmbătă, la 12.732. Au fost înregistrate 165 de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore.

4.547 de pacienți COVID-19 au fost declarați vindecați și externați, dar alți 265 sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă.

La nivel național, până acum au fost prelucrate 190.540 de teste.

În carantină instituționalizată sunt 13.302 de persoane. Alte 20.198 sunt în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`