Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, despre examenul de rezidențiat din acest an: Vom avea un număr mai mare de locuri pentru specializări deficitare

Publicat: 20 09. 2020, 16:34
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Anul acesta vor fi scoase la concursul de rezidențiat mai multe locuri pentru specializările deficitare, cele care au fost solicitate mai mult de la începutul pandemiei de coronavirus. Anunțul a fost făcut, duminică, de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Iași. Examenul de rezidențiat din acest an este programat pentru data de 15 noiembrie, iar Tătaru a precizat că nu vor exista schimbări în privința concursului.

Ministrul Sănătății anunță suplimentarea locurilor la rezidențiat pentru specializările deficitare

„Rezidenţiatul a fost anunţat în urmă cu şase luni. Sunt aceleaşi perspective. Vom avea un număr mai mare de locuri pentru specializări deficitare pe care le-am putut vedea şi gestiona în această pandemie”, a daclarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre posibilitatea ca rezidențiatul să fie organizat pe post, nu pe loc, așa cum se întâmplă în prezent.

”Noi avem în jurisdicţie la Ministerul Sănătăţii 58 de spitale din cele 380, celelalte sunt ale administraţiei locale. Discuţiile între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi universităţile de medicină care au autonomie vor da perspectiva cred că la jumătatea lunii octombrie”, a explicat Tătaru, potrvit News.ro.

Examenul de rezidențiat este programat pentru data de 15 noiembrie

Așadar examenul de rezidențiat din acest an, pentru toate cele trei domenii, medicina, medicină dentară şi farmacie, se va desfășura la jumătatea lunii noiembrie. 6.100 de locuri sunt disponibile în 2020, cu 1.390 mai multe faţă de cele care au fost scoase la concurs în 2019.

La finalul lunii iulie, întrebat de jurnaliști când se vor susține examenele de rezidențiat pentru specialiști și ce se va întâmpla, în contextul pandemiei de coronavirus, ministrul Nelu Tătaru preciza: ”După cum știți, și rezidențiatul, și specialitatea, specialitatea care trebuia dată în martie, au fost amânate pentru noiembrie, iar rezidenții din ultimul an au prelungirea ultimului an până pe 31 octombrie. În măsura evoluției pandemiei, noi mizăm pe luna noiembrie pentru examenul de rezidențiat”.

Deficit de personalul de specialitate din secțiile ATI din România

Tot în acea perioadă, în contextul deficitului de personal medical care să îngrijească paciențiii cu COVID-19, Tătaru vorbea de detașarea rezidenților.

„Până vom alcătui acel corp de voluntari, avem la îndemână în acest moment detaşarea, la început voluntară, apoi detaşare după nevoi, chiar în aceste momente împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă facem şi am şi făcut zilele trecute evaluarea a tot ce înseamnă medic de terapie intensivă, rezident de terapie intensivă şi de boli infecţioase; în următoarea perioadă vom avea nevoie de detaşări”, spunea ministrul.

Și medicul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, atrăgea atenția atunci asupra deficitului de medici specializați în anestezie și terapie intensivă. Acesta a declarat, în luna iulie, pentru B1.ro, că lipsa personalului de specialitate din secțiile ATI a fost resimțită înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus iar acum situația devine și mai gravă, având în vedere că în țara noastră există cinci anesteziști reanimatori la suta de mii de locuitori.

Anul trecut, examenul de rezidențiat a avut loc pe 8 decembrie. Concursul trebuia să se desfășoare mai devreme, pe 17 noiembrie însă a fost amânat pentru că în perioada respectivă România nu avea miniștri la Educație și Sănătate, care să semneze ordinele necesare organizării concursului.Asta în contextul demiterii guvernului Dăncilă prin moțiune de cenzură.