Ministrul Sănătății, mesaj pentru credincioșii nemulțumiți de restricții: Trebuie să adaptăm pelerinajul la pandemie şi nu pandemia la pelerinaj (VIDEO)

Ministrul Sănătății, mesaj pentru credincioșii nemulțumiți de restricții: Trebuie să adaptăm pelerinajul la pandemie şi nu pandemia la pelerinaj (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a avut, duminică, o reacție cu privire la nemulțumirile apărute în rândul pelerinilor din cauza restricțiilor impuse de autorități în contextul sărbătorii Sfintei Parascheva. Peste 100 de persoane au protestat, vineri seara, în fața Catedralei Mitropolitane din Iași, față de măsurile care au dus la anularea ceremoniilor religioase. În acest context, ministrul a declarat că oamenii ar trebui să înțeleagă faptul că, în contextul crizei sanitare, acest an este diferit de ceilalți, prin urmare trebuie să adaptăm pelerinajul la pandemie şi nu pandemia la pelerinaj. Totodată, Tătaru i-a îndemnat pe credincioși să se gândească la pacienți, la cadrele medicale și la cei care și-au pierdut viața din cauza infecției cu coronavirus.

Nelu Tătaru, despre protestele față de restricțiile care vizează desfășurarea pelerinajelor: Adaptăm acest pelerinaj la pandemie, nu pandemia la pelerinaj

„Să se gândească pelerinii că avem o sărbătoare religioasă într-un context pandemic. Tot ce a însemnat acest an a fost diferit faţă de ceilalţi ani atât ca Sărbători Pascale, ca Rusalii, ca vacanţe, ca început de an, ca şcoală, în general. Trebuie să adaptăm acest pelerinaj la pandemie şi nu pandemia la pelerinaj. Să ne gândim la cei care sunt în spitale, la cei care şi-au pierdut viaţa. Să ne gândim şi la corpul medical. Şi noi avem credinţa în suflet, toţi o avem, toţi ne rugăm. Şi la intrarea în schimb, şi la ieşire, dar şi pentru cei pe care îi îngrijim“, a spus Nelu Tătaru, adăugând că mesajele transmise de autorități au fost clare, ”inclusiv în discuţiile cu Mitropolia sau Patriarhia“.

În acest context, ministrul a făcut din nou apel la populație să respecte regulile de protecție sanitară.

„Evoluţia ar trebuie să ne reaşeze pe toţi şi să ne respectăm partea noastră de treabă. Noi suntem aici, sistemul medical este aici, capacităm numărul de paturi din Terapie Intensivă, după cum aşteptăm din partea celor care participă la aceste activităţi să respecte nişte reguli“, a mai declarat Tătaru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Patriarhul Daniel: Interzicerea pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi, o măsură disproporționată

Patriarhul Daniel a transmis, vineri, în contextul restricțiile impuse de autorități cu privire la organizarea pelerinajelor religioase, că ”interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”. Astfel, șeful Bisericii Ortodoxe Române cerut revenirea asupra acestei decizii.

Situația cazurilor de coronavirus în România

Potrivit datelor anunțate, duminică, de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), județul Iași figurează pe lista zonelor unde indicele de infectare a depășit pragul de 1,5. Concret, în Iași a fost calculat un indice de 1,97 la mia de locuitori.

De asemenea, cea mai recentă raportare a GCS arată că, în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost confirmate 2.880 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, dintr-un total de 15.709 de teste care au fost prelucrate în același interval. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 431 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.În acest moment, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.112, iar dintre acestea, 628 se află în secțiile de terapie intensivă. Totodată, de sâmbătă până duminică, au fost înregistrate 53 de decese în rândul pacienților diagnosticați cu COVID-19.

De la începutul pandemiei și până în prezent, pe teritoriul României, au fost confirmate 155.283 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.117.942 de pacienți au fost declarați vindecați. Bilanțul deceselor, la nivel național, a ajuns la 5.411.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:26 - Panourilor fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI
17:32 - Radu Burnete (Concordia): Investitorii se tem de „o terapie de şoc, adică taxe surprinzătoare impuse sectorului privat” în 2025