Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că, cel mai probabil, campania de vaccinare anti-COVID în România va începe în luna ianuarie a anului 2021.
„Primii sunt cei din sistemul medical public şi privat. Avem aproape 550.000 de persoane în această cartografiere, urmând cei care sunt instituţionalizaţi, apoi cei care asigură bunăstarea şi buna funcţionare a societăţii. Sigur mă voi vaccina. Am repetat-o încă de la începutul acestei pandemii. Nu putem să ne imunizăm decât trecând prin boală sau făcând un vaccin.
Tot acest an am aşteptat momentul în care să apară vaccinul. Acest vaccin a apărut, aşteptăm şi autorizarea de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Sper să apară până de Crăciun şi atunci, din ianuarie să putem vaccina”, a precizat duminică ministrul Sănătății.
De asemenea, Tătaru a mai declarat că starea de alertă pe teritoriul României va fi prelungită de pe data de 14 decembrie.
„În acelaşi timp, ne vom raporta la fiecare localitate în parte. Avem acele restricţii, acele reguli impuse. În măsura în care avem o scădere în comunitate, nu vor interveni reguli suplimentare. În momentul în care vom avea o creştere a numărului de cazuri noi, pot interveni şi reguli suplimentare”, a concluzionat Tătaru.
Nelu Tătaru a declarat în cursul serii de vineri că s-ar vaccina în mod public pentru COVID-19, în cazul în care acest lucru ar contribui la creșterea încrederii publice.
„Dacă ajută, da. Eu mă voi vaccina oricum”, a precizat el la Antena 3.
Tătaru a ținut să precizeze și faptul că tranșele de vaccin ce vor sosi la nivelul Comisiei Europene vor fi împărțite echitabile fiecărui stat, dar și în primăvară am putea ajunge la vaccinarea populației generale.
Tătaru susține că imunizarea populației s-ar putea realiza doar prin îmbolnăvire sau prin vaccin, iar acest vaccin, chiar dacă a fostt elborat rapid, fiind unul singur.
„Nu putem să ne imunizăm decât prin boală sau făcând acest vaccin. Acest vaccin, chiar dacă a fost elaborat destul de repede, are şi siguranţă. Suntem după ani de zile de cercetări în această ştiinţă a vaccinurilor. Evaluarea s-a făcut pe eşantioane mari populaţionale, pe eşantioane care au cuprins şi pacienţi cu comorbidităţi. Evaluarea de faza III ne-a arătat că au eficacitate de 95 – 97%.
În primăvară vom ajunge segmentul de populaţie generală să fim vaccinaţi. Este momentul în care vom vedea o scădere a numărului de cazuri, dar trebuie să înţelegem că acest vaccin are şi un rapel, că acest vaccin are o anumită perioadă în care dă acea componentă de anticorpi şi va trebui reevaluat în alt sezon în măsura în care evoluţia se va produce în continuare”, a explicat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campanieie naționale de vaccinare anti-COVID-19 a completat, la prezentarea Stragiei naționale de vaccinare, că „în ceea ce priveşte strategia vaccinării împotriva COVID în România sunt prezentate câteva principii generale şi trei etape principale. Prima destinată tuturor lucrătorilor din sistemul medical şi cei din asistenţa socială. În etapa a doua este vaccinarea categoriilor de risc, persoane peste 65 de ani, respectiv persoane cu boli cronice, indiferent de vârsta acestora. Ultima etapă a vaccinării va fi pentru popuţia general. În etapa a doua va fi vaccinarea şi celor din infrastructura critică a statului. Criteriile epidemiologice ţin de rata de infectare şi criteriile medicale, persoanele care pot dezvolta forme severe şi persoane care se asociază, din păcate, cu risc de deces. Un alt element important e cel care stă la baza infrastructurii critice. Un alt lucru important e legat de lanţul de distribuţie şi de stocare.”