Ministrul Sănătății, despre redeschiderea restaurantelor: „Dacă evoluția pandemiei nu permite, relaxările nu vor avea loc”

Ministrul Sănătății, despre redeschiderea restaurantelor: „Dacă evoluția pandemiei nu permite, relaxările nu vor avea loc”
Foto: Dan Amariei

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat, vineri, că redeschiderea restaurantelor este condiționată de evoluția pandemiei de coronavirus de pe teritoriul țării.

„Evaluăm fiecare creștere pe zi, pe săptămână, luând în calcul acea incubație de 14 zile. În măsura în care această evoluție ne va permite, vom merge cu relaxări inclusiv la restaurante. Dacă evoluția pandemiei nu permite, relaxările nu vor avea loc”, a declarat ministrul.

De asemenea, Tătaru a mai menționat că România se află la aproape trei săptămâni de creștere constantă a numărului de cazuri de COVID-19.

„Suntem la trei săptămâni în care Guvernul, Ministerul Sănătății și-au asumat această creștere, în condițiile în care am făcut trei măsuri de relaxare și am avut și trei weekenduri prelungite. Suntem la trei săptămâni în care o parte din cei care și-au dat acordul pentru deschiderea unor agenți economici sau relaxarea unor măsuri au respectat măsurile de protecție”, a concluzionat Nelu Tătaru.

Ludovic Orban: „Avem disponibilitatea să redeschidem restaurantele”

Premierul Ludovic Orban a subliniat, joi seară, în direct pe B1 TV, că Guvernul are „disponibilitatea” să redeschidă restaurantele, „în măsura în care se ajunge la o înțelegere legată de un set de reguli care să fie asumate și de reprezentanții HoReCa”.

Acesta a explicat că, laîntâlnirea de joi dintre reprezentanții Guvernului și cei din industria HoReCa, s-a ajuns la concluzia că trebuie să fie formată „o echipă de lucru care să fie direct implicați, alături de reprezentanți INSP, ANSVSA, reprezentanții Ministerului Economiei, astfel încât să convenim niște reguli, împreună, reguli pe care să nu trebuiască să le impunem numai noi, cu forța, prin intermediul autorității instituțiilor statului, și să fie niște reguli care să fie convenite, să fie acceptate de ei și în care, împreună, să ne angajăm să respectăm aceste reguli, până la urmă fiind și în interesul lor, pentru că dacă ei dau un semnal clar că orice client care intră în restaurant nu este în pericol să se infecteze, sunt respectate condițiile acestea, își cresc atractivitatea restaurantelor pentru clienți”.

Ministrul Economiei: „Suntem îngrijorați de ceea ce se întâmplă”

Și Virgil Popescu, ministrul Economiei, se teme de redeschiderea restaurantelor, în contextul actual.

„Suntem îngrijorați de ceea ce se întâmplă și nu vrem să avem un val doi mai devreme decât sfârșitul anului, dacă va fi acest val doi. Fac un apel la români să respecte regulile, pentru că respectând regulile automat relaxarea va continua și vom avea și restaurante deschise, și spectacole și cinematografe. Românii au simțit nevoia de o activitate debordantă, încâlcând regulile.

Cred că e momentul să ne liniștim un pic, să respectăm regulile, ca să putem să mergem și mai departea cu relaxarea. Dacă se mențin lucrurile astea, nu cred că vom avea verde de la Ministerul Sănătății pentru a avea o nouă relaxare a măsurilor, ci vom mai aștepta, probabil două săptămâni, să vedem ce se întâmplă”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`