Peste 3000 de medicamente generice au dispărut de pe piață, iar pacienții români sunt nevoiți să cumpere alte medicamente, care sunt mult mai scumpe. Se întâmplă din cauza costurilor tot mai mari de producție și a taxei clawback. Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a explicat pe larg situația și a enumerat ce măsuri a dispus, una dintre ele fiind alinierea taxei clawback pentru medicamentele generice la 15%. Acesta a precizat că în cazul medicamentelor sub 50 de lei prețurile vor fi actualizate cu rata inflație.
„Știu că toată lumea are diverse opinii. Nu cred că discutăm de prețuri mari la medicamente în România. (…) Sunt cele mai mici din Europa. E greu de crezut că ele sunt mari de vreme ce sunt cele mai mici. (…) Există senzația falsă că medicamentele sunt scumpe. Medicamentele nu sunt scumpe în România și cu lucrul ăsta e toată lumea de acord”, a punctat Rafila.
El a amintit de perioada în care toată lumea se plângea că nu se găsește nurofen în farmacii, când peste tot se găsea ibuprofen, „adică un produs similar, care era mult mai ieftin”. În acest context, ministrul a vorbit despre nevoia de „educație” în cazul medicilor și pacienților deopotrivă.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.
Medicamentul generic e cel „pentru care nu mai există un patent, adică nu e inovativ, ci e unul pe care orice fabrică de medicamente (…) poate să-l fabrice. Diferența majoră e legată de faptul că medicamentele generice sunt foarte diverse și reprezintă baza tratamentului pentru marea majoritate a pacienților. 80% din medicamentele luate de pacienți sunt generice, doar 20% sunt originale. Dacă discutăm de banii alocați, doar 20% din bani finanțează această proporție de 80% din medicamente, restul de 80% din bani merg la medicamentele originale. Bolile grave au nevoie de medicamente originale.
Noi trebuie să avem o politică în care să încurajăm producția la nivel național și utilizarea medicamentelor generice. Facem lucrăm ăsta în mod concret pentru că atunci când am sosit la Ministerul Sănătății am găsit o situație sesizată de dvs – mii de produse au dispărut în ultimii 7 – 8 ani din cauza unei politici de preț păguboase care, pe de o parte, stabilea că prețul mediamentului din România trebuie să fie cel mai mic din UE sau făcea referire la anumite produse… prețul se calcula în funcție de anumite produse care, de fapt, nu existau în România. Ele de ani de zile nu mai existau și continuam să stabilim prețul în funcție de produse care nu există, ceea ce iar nu e în regulă.
Am găsit și o situație paradoxală pentru care exista o posibilitate de infringement din partea Comisiei Europene, în sensul că medicamentele generice plăteau o taxă de clawback diferențiată: cele care erau peoduse în România de 15%, cele de import – 20% și această abordare nu e cea europeană”, a declarat ministrul Sănătății.
„Am făcut pași concreți în sensul că am renunțat la acele medicamente care nu existau ca referință. A fost o primă măsură pe care am luat-o și e funcțională. A doua măsură care urmează să fie luată în scurt timp și e deja în transparență decizională se referă la reducerea clawbackului încât să fie 15% pentru toate medicamentele genernice.
Și mai trebuie să luăm o măsură solicitată de producători pe bună dreptate: cea de actualizarea prețurilor pentru medicamentele ieftine”, a continuat ministrul.
Întrebat dacă asta însemană practic scumpirea respectivelor medicamente, ministrul a răspuns: „Da, e vorba de o actualizare a prețului cu rata inflației pentru medicamentele cu valoare până la 50 de lei. La medicamentele generice, 90% sunt cu valoare până la 50 de lei, sunt extrem de ieftine unele dintre ele. Adică un medicament care are preț de desfacere la farmacie de 3 lei, la care mai plătești și clawback, mai plătești și costurile de producție… el nu mai e rentabil economic și atunci producătorul pur și simplu renunță la el”.
Consecința, a precizat el, este că dispar unele medicamente, parte fiind înlocuite cu altele mai scumpe.
„Suntem acum în situația să avem un act nromativ pe care-l vom adopta în următoarele săptămâni legat de partea cu clawback-ul și vom propune curând și unul legat de această actualizare cu rata inflației la medicamentele cu valoare de până la 50 de lei. E normal să facem lucrul acesta, că aceste medicamemte tratează foarte multe boli importante (…) și nu ne permitem să nu finanțăm această activitate corespunzător încât ele să existe pe piață”, a mai declarat Alexandru Rafila, pentru B1 TV.
Ministrul a precizat că problema taxei clawback va fi rezolvată într-o lună, iar indexarea prețurilor cu rata inflației în cazul medicamentelor ieftine în prima jumătate a acestui an.