Ministrul Rafila acuză ”lipsa de empatie” a medicilor din Botoșani care au lăsat o gravidă să moară fără să o consulte timp de 7 ore

Ministrul Rafila acuză ”lipsa de empatie” a medicilor din Botoșani care au lăsat o gravidă să moară fără să o consulte timp de 7 ore
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a acuzat miercuri într-o conferinţă de presă cadrele medicale de la Maternitatea din Botoşani, unde o tânără gravidă a murit, de lipsă de empatie.

Alexandru Rafila, despre cazul de la maternitatea din Botoșani

În opinia sa, principala neregulă este faptul că nu s-a acţionat mai multe ore. „Era o constatare legată de oprirea din evoluţie a sarcinii şi o astfel de situaţie trebuia abordată medical. (…) Un raport oficial îl vom avea după ce toate organismele sesizate vor investiga şi vor avea o concluzie comună”, a completat ministrul Sănătăţii.

„A fost situaţia de la Botoşani care, cel puţin pe mine, m-a afectat foarte serios şi care cred că trebuie să ne dea de gândit în ceea ce priveşte modul în care abordăm relaţia medicului cu pacientul şi poate că ar trebui să lucrăm mai mult şi la partea de empatie care generează pacientului încredere şi care evită incidentele legate de situaţii cum a fost cea de la Botoşani”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Alexandru Rafila a criticat voalat Consiliul Județean Botoșani (condus de PSD), care deține spitalul, spunând că ”nu putem să exonerăm proprietarii acestor spitale de modul în care se desfăşoară asistenţa medicală în aceste spitale”.

El a menţionat că au fost sesizate atât Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor din Botoşani, cât şi Poliţia.

„Ministerul Sănătăţii are o structură specializată – Inspecţia Sanitară de Stat care poate să controleze condiţiile igienico-sanitare, care a realizat raportul ce a sesizat inacţiunea personalului medical timp de şapte ore la o pacientă cu o sarcină oprită din evoluţie.

Am sesizat şi noi celelalte instituţii care au fiecare partea de responsabilitate, respectiv Colegiul Medicilor din România, deoarece discutăm despre practica medicală, iar dreptul de liberă practică este acordat exclusiv de către Colegiul Medicilor din România, am sesizat Colegiul din Botoşani – acolo este o jurisdicţie judeţeană, Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii din Sănătate.

Lucrurile care ne-au contrariat extrem de mult şi ne-au afectat au dus şi la o decizie de a sesiza Poliţia judeţului Botoşani, pentru că acest eveniment nu cred că a fost atât de mult legat mai degrabă de o eroare medicală, cât de o lipsă de interes şi empatie. (…) Este clar că lipsa de inacţiune a afectat serios siguranţa acestei femei tinere care, din păcate, dincolo de faptul că a murit, a lăsat şi trei copii fără mamă”, a explicat Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`