Ministrul Muncii promite ajutor companiilor afectate de pandemia de COVID-19 și după repornirea activității: ”În primă instanță va fi un sprijin mai consistent”

Publicat: 02 05. 2020, 23:08
Foto: gov.ro

Violeta Alexandru, Ministrul Muncii, a promis atât elaborarea unor măsuri de sprijin pentru companiile ce și-au trimis angajații în șomaj tehnic, sub forma plății unei părți din salariu la reluarea activității, cât și pentru companiile care nu au întrerupt lucrul pe perioada epidemiei de coronavirus.

„Se prefigurează măsura prelungirii șomajului tehnic pentru acele sectoare de activitate care sunt în continuare restricționate prin deciziile autorităților în paralel”, a spus ministrul sâmbătă seara, la Digi 24

Mai exact, statul ar putea să suporte o parte din salariul angajaților care se întorc la muncă, variantă ce va fi discutată cu sindicatele și patronatele.

„Pot să vă confirm că vor fi firme care vor fi sprijinite în mod activ la preluarea treptată a activității. Vom vedea dacă această măsură activă va dura un număr de câteva luni sau va fi de mai lungă durată. Cert este că în primă instanță va fi un sprijin mai consistent și, așa cum am agreat în principiu cu partenerii, acest sprijin va scădea pe măsură ce activitatea acestor companii se va relua”, a mai spus Violeta Alexandru.

Dacă o companie își va relua activitatea, sprijinul statului va putea fi sub forma acoperirii unei părți din costul salarial.

„Acest sprijin va fi cel mai probabil fix într-un număr de luni imediat după ridicarea măsurilor de restricție, după care acest sprijin se va diminua pe măsură ce activitatea respectivei companii se va redresa și va reveni la normal. Vorbim de companii afectate direct, în primul rând cele care sunt beneficiare ale măsurilor de șomaj tehnic, dar și alte companii care pot face proba afectării activității în contextul pandemiei”, a mai precizat Ministrul Muncii.

O parte din plăți s-au făcut

O primă parte dintre românii care au solicitat ajutorul statului privind șomajul tehnic (beneficiarii sumelor gestionate de Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială – AJPIS, și cei care au depus cereri la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă – AJOFM), au primit deja banii în cont, a mai precizat ministrul, completând că se așteaptă rectificarea bugetară pentru restul de plăți.

Aceasta a mai propus și completarea listei beneficiarilor de șomaj tehnic cu alte categorii care sunt afectate de pandemia de coronavirus, dorind în acest sens prelungirea termenului până la care se pot depune solicitările noilor categorii de beneficiari ai șomajului tehnic.

Redeschiderea creșelor și centrelor after-school, luată în calcul

Violeta Alexandruia în calcul și variantaredeschiderii creșelor și centrelor after-schoolîn perioada următoare, dar cu un număr mai redus de copii decât în mod obișnuit.

„Cred că trebuie găsită o soluţie, cu respectarea regulilor de prevenţie, mă gândesc la cei care pot să desfăşoare, într-o altă organizare, activităţi pe durata verii pentru un număr limitat de copii, pentru grupe mici de copii. E clar că va fi o soluţie tip sprijin pentru anumite activităţi gen creşe, educaţie sau program after-school de petrecere a unei activităţi educative într-un spaţiu, ar putea fi permisă, cu anumite modificări care ţin de organizarea în sălile respective, adică cu un număr redus de copii, cu reguli de distanţare clare”, a precizatVioleta Alexandru.

Deocamdată, nicio decizie oficială nu a fost luată în acest sens.