Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat miercuri că Guvernul a adoptat astăzi în ședința de guvern proiectul de lege care reglementează condițiile în care angajații își pot prelungi la cerere viața activă, până la vârsta de 70 de ani.
Aceasta a subliniat că măsura a fost așteptată de angajații din sistemul public. Potrivit ministrului muncii, pensionarea la stat și revenirea tot la stat, „eventual pe funcții special create”, dăunează unei politici de personal modernă:
„Guvernul a adoptat astăzi în ședința de guvern proiectul de lege care reglementează condițiile în care angajații își pot prelungi la cerere viața activă, până la vârsta de 70 de ani. Accentuez, este vorba despre opțiunea angajaților aflați în pragul pensionării și nicidecum de obligativitatea ca aceștia să își continue activitatea la un loc de muncă. Acest proiect este asumat de coaliția de guvernare și este un prim pas de reformă asumat în PNRR pentru a ajunge să creăm un cadru legal care să permită opțiunea persoanelor care îndeplinesc condiția de pensionare să rămână active și după vârsta de 65 de ani, stimulând valorificarea experienței lucrătorilor vârstnici”, a precizat Raluca Turcan.
Ea a subliniat că în România sunt astăzi peste 100.000 de persoane peste 65 de ani care au contract de muncă sau raport de serviciu.
„Avantajul competitiv al forței de muncă aproape de pensii și se furtifică astfel experiența angajaților ajunși în pragul legal al vârstei de pensionare. Proiectul aduce echitate pentru cei care activează în sistemul public și reglementează acest cumul pentru că această reglementare a fost așteptată în primul rând de angajații sistemului public și este în același timp un angajament politic al coaliției.
Acest proiect crește baza de contributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură stimulativ opțională. După împlinirea vârstei de 70 de ani, persoana poate solicita recalcularea pensiei în sistemul public, avantajul constând în majorarea punctelor lunare și anuale.
Pensionarea la stat și revenirea tot la stat, eventual pe funcții special create nu a fost niciodată și nici nu poate să devină o politică de personal modernă de tip european. Acest obicei blochează avansarea profesională a multor angajați, în instituții tot mai diverse”, a mai spus Raluca Turcan.