Ministrul Muncii a spus care motivele pentru care 170.000 de pensionari nu au primit decizia de recalculare până acum. Ce e de făcut în acest caz

Publicat: 01 10. 2024, 15:40
Sursa foto: Facebook / @Compania Naţională Poşta Română

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a precizat, că, în prezent, mai sunt 170.000 de pensionari care, din diverse motive, nu au primit decizia de recalculare.

„Casa Națională de Pensii Publice m-a informat că avem circa 170.000 de decizii de recalculare care nu au fost încă transmise către pensionari, din motive obiective. Au fost situații în care discutăm despre pensionari cu decizii de recalculare succesive și a căror procesarea a fost mai dificilă. Sau, discutăm despre pensionari cu hotărâri judecătorești și atunci, de asemenea, aplicarea acestor hotărâri judecătorești de către funcționarii de la Casa de Pensii este mai… un proces mai complicat.

De asemenea, discutăm despre pensionari care și-au depus solicitarea pentru pensie limită de vârstă pe legea 263 pe 2010. În lunile iulie, august, nu le-a fost încă emisă. Sau, sunt cazuri și în care le-a fost emisă, dar le-a fost emisă pe decizia 263 pe 2010 și trebuie făcută recalcularea pe noua lege”, a precizat ministrul Muncii, potrivit Realitatea.

„Colegii noștri încearcă să rezolve și situația acestor pensionari cât mai curând cu posibil”

Simona Bucura-Oprescu a vorbit și despre pensionarii care s-au pensionat pe legi foarte vechi. În cazul lor a fost nevoie de verificări mai riguroase.

“Și mai avem un număr foarte redus de dosare de pensionari care s-au pensionat pe legi foarte vechi. Și în cazul foștilor angajați de la CAP în care documentele au fost deteriorate și Casele de Pensii au trebuit să facă verificări mai riguroase. Deci, avem aceste situații obiective.

Colegii noștri de la Casa Națională de Pensii și de la Casele Teritoriale de Pensii încearcă să rezolve și situația acestor pensionari cât mai curând cu posibil.

De la momentul în care primesc decizia de recalculare curg cele 45 de zile.

Am făcut un lucru excelent, că pe noua lege recunoaștem toate veniturile pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale, fiindcă pe legile anterioare nu s-au recunoscut și din cauza aceasta, pensionarul trebuia să meargă la avocat, la societățile de arhive, apoi la instanță și apoi la Casa de Pensii. Și din păcate, cea mai mare parte a pensionarilor au pierdut, nu au câștigat, fiindcă legea anterioară nu recunoștea veniturile nepermanente. Au fost și pensionari mai puțini, fiindcă a fost o practică neunitară a instanțelor, care au câștigat, dar cea mai mare parte a pensionarilor au pierdut”, a explicat Bucura-Oprescu.

„Este un lucru excelent”

Ministrul a mai precizat că noua lege a pensiilor ia în calcul absolut toate veniturile unui contribuabil.

“Noua lege, în primul rând, recunoaște dreptul și recunoaște toate veniturile contributive, ceea ce este un lucru excelent. Apoi, avem următoarele situații. Repet, fiindcă Casele de Pensii spun că pensionarii nu știu asta și că sunt pensionari care se duc la casele de pensii și pentru venituri nepermanente după 2001.

Am tot spus asta, dar o mai spun încă o dată. Pensionarii care au lucrat după 2001 nu este nevoie pentru veniturile, pentru recunoașterea veniturilor nepermanente, de până nici un document, fiindcă…

Deci doar ce înainte de 2001.

Înainte de 2001, avem două situații. O situație în care angajatorii sunt în activitate și aici avem codul muncii, articolul 6, 34 aliniatul 6, care stipulează în clar faptul că angajatorii sunt obligați să dea aceste adeverințe fruștilor sau actualilor angajați, în cazul în care avem un angajator care face…în mod gratuit”, a mai spus ministrul.

Ce s-a constat în urma controalelor la deținătorii privați de arhive

Bucura-Oprescu a făcut câteva clarificări și cu privire la deținătorii de arhive.

„Și mai avem o situație pe care o vedem adesea prezentată și de dumneavoastră la posturile de televiziune, situația în care angajatorii nu mai sunt în activitate și atunci pensionarul trebuie să se adreseze deținătorilor privați de arhive. Aici, costurile sunt într-adevăr semnificative, dar situațiile pe care dumneavoastră le-ați prezentat și situațiile pe care pensionarii care s-au adresat nouă ni le-au prezentat au fost situații în care în urma controalelor celor de la Arhivele Naționale am constatat că au fost deținători privați de arhive care au perceput pensionarilor sume uriașe sume foarte mari și mai mari decât cele care ar fi trebuit să rezulte dintr-un calcul corect.

Aici, noi Ministerul Munci atât cu cei de la Consiliul Concurenței, fiindcă am adresat celor de la Consiliul Concurenței rugămintea, am adresat numele guvernului solicitarea de a verifica piața și de a proteja drepturile pensionarilor, dar și celor de la Arhivele Naționale care sunt cei care îi autorizează și controlează pe deținătorii de arhive astfel încât deținătorii de arhive să fie mai atenți cu pensionarii și calculele pe care dăm și le fac să fie corecte”, a mai declarat Simona Bucura Oprescu.