Ministrul Mediului: ”Avem o asociere certă între zonele cu poluare și incidența cazurilor de infarct miocardic și boli cardiovasculare”

Publicat: 20 01. 2020, 19:06
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Mediului, Costel Alexe, avertizează asupra faptului că există o asociere între zonele poluate și numărul crescut al cazurilor de boli cardiovasculare și infarct. Datele sunt cuprinse într-un raport al administrației locale din Capitală.

„În momentul de față, și Iași și Brașov au înțeles că au nevoie de aceste rapoarte privind starea de sănătate a populației, raport pe care Bucureștiul îl are astăzi și care spune foarte clar că avem asociere certă în ceea ce înseamnă zonele cu poluare, cu PM 10, și incidența cazurilor de infarct miocardic și a tuturor celorlalte boli cardiovasculare”, a declarat ministrul Mediului, potrivit Știripesurse.ro.

Costel Alexe s-a întâlnit, luni, cu reprezentanți ai orașelor Brașov, Iași și București pentru a discuta despre calitatea aerului și a stabili în ce măsură au fost respectate planurile implementate la nivelul celor trei orașe.

„M-am bucurat că după ore de discuții, administrațiile Brașov, Iași și București au înțeles că Planul de măsuri asumat (PICA) tebuie să aibă un ritm mai alert de implementare, toate cele trei admnistrații admit că au depășiri peste cât ar trebui să aibă pe acești indicatori PM10, important este ca în perioada imediat următoare să-și intensifice implentarea măsurilor de infrastructură și de mediu. În ceea ce privește Bucureștiul, aici situația este mult mai tragică. (…) Discuția cu autoritatea publică a fost ca acest PICA să fie implementat cât se poate de repede”, a spus Costel Alexe, după discuțiile cu primarii celor trei orașe.

Totodată, ministrul a susținut că, din punctul său de vedere, Garda de Mediu de faptul că a fost „prea relaxată”.

„Rolul Gărzi de Mediu trebui să fie unul extraordinar de activ în ceea ce privește verificarea respectării condițiilor din avize și acordurile de mediu pentru toți operatorii privați sau administrațiile locale, pentru că o mare cantitate din acest PM10 rezultă din aceste șantiere haotice care sunt azi în România (…) Observ o relaxare nejustificată a gărzilor de mediu în ceea ce privește verificarea condițiior de mediu pe care ar fi trebuit să le îndeplinească autoritățile locale. Este inadmisibil ca într-o capitală cu atât de multe probleme, Garda Națională de Mediu să fi fost atât de nepăsătoare”, a reproșat Costel Alexe.

La începutul lunii ianuarie, Costel Alexe a declarat că valorile de poluare din Capitală indicau procente cu 600% mai mari decât cele normale și a anunțat că Bucureștiul va fi monitorizat cu privire la calitatea aerului, alături de Iași și Brașov, iar autoritățile responsabile vor fi sancționate pentru orice abatere.
În prezent România se află, în relaţia cu Comisia Europeană, în procedura de infringement pe cele trei oraşe, Bucureşti, Braşov şi Iaşi.