Ministrul Mediului: „României îi lipseşte o strategie pentru pădurile ţării. Riscăm să ne trezim cu provocări climatice sau de altă natură pentru care să nu fim suficient de pregătiţi”

Ministrul Mediului: „României îi lipseşte o strategie pentru pădurile ţării. Riscăm să ne trezim cu provocări climatice sau de altă natură pentru care să nu fim suficient de pregătiţi”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Mediului şi al Pădurilor, Costel Alexe, a declarant, marţi, că României îi lipsește o strategie a pădurilor, planul de măsuri pentru următorii 10 ani urmând abia să fie realizat și pus în dezbatere publică până la data de 30 noiembrie.

Acest document ar urma să fie o bază solidă pentru viitoarea Strategie Naţională Forestieră a României.

„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a început procesul de fundamentare a opţiunilor strategice pentru dezvoltarea politicii forestiere a României pentru următorii 10 ani. Demersul se va finaliza cu cel mai actualizat document care va include opţiunile factorilor interesaţi din sector în ceea ce priveşte politica publică ce ar trebui să fie aplicată de autoritatea centrală în următoarea decadă.

Astfel, pentru elaborarea documentului strategic, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va primi sprijinul a peste 200 de experţi, care s-au alăturat acestui demers. Aceştia sunt reprezentanţi ai universităţilor de profil, institutelor de cercetare, ocoalelor silvice de stat şi private, gărzilor forestiere, asociaţiilor de proprietari de păduri, organizaţiilor non-guvernamentale, dar şi ai industriei de exploatare şi prelucrare a lemnului”, a informat ministerul, printr-un comunicat.

Ministrul Mediului, despre strategia pentru pădurile din România

„României îi lipseşte o strategie pentru pădurile ţării, care să fie urmată de toţi actorii din acest sector. Fără aceasta riscăm să ne trezim cu provocări climatice sau de altă natură pentru care să nu fim suficient de pregătiţi. Anul acesta, vremea rea a pus la pământ păduri întregi din Europa: peste 200 de milioane de metri cubi de lemn au fost doborâţi de manifestările severe ale vremii.

România a fost printre cele mai puţin afectate state de acest fenomen. Însă, schimbările climatice şi adaptarea pădurilor la acestea, protejarea biodiversităţii şi ameninţările ei, lemnul de foc necesar populaţiei, provocarea de a asigura resurse pentru industria lemnului, preocuparea pentru surse continue de finanţare pentru întregul sector – sunt teme care trebuie gândite şi planificate în proiecţia următorilor 10 ani.

Sper ca acest document pe care-l vom finaliza în luna noiembrie să fie o bază solidă pentru viitoarea Strategie Naţională Forestieră a României”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Grupul de lucru se va reuni în perioadele 7-20 septembrie 2020 şi 19 octombrie – 7 noiembrie 2020, iar începând cu 16 noiembrie, documentul rezultat va fi dezbătut public.

Ministerul Mediului demarează cea mai mare campanie de împădurire din ultimele trei decenii

La sfârșitul lunii mai, Ministrul Mediului anunța cea mai mare extindere a fondului forestier din ultimii 30 de ani.

Alexe a explicat că în țara noastră sunt cel puţin 500.000 de hectare de terenuri degradate, iar acestea vor fi reîmpădurite prin programul «O pădure cât o ţară».

Prima etapă a acestui program a avut loc la începutul primăverii. Cele 13.000 de șantiere de împădurire deschise în campania de primăvară sunt dispuse la nivel național, în toate județele țării. Numărul cel mai mare de puieți a ajuns în județele: Maramureș, Cluj, Suceava, Brașov, Sibiu, Harghita, Bistrița, Argeș și Vâlcea. Astfel, în fiecare dintre aceste județe intens exploatate forestier, cu păduri neregenerate natural, sunt plantați între 1 milion și 6,6 milioane de puieți.

Cât privește numărul cel mai mare de șantiere de împădurire din cadrul campaniei, acestea sunt organizate în județele cu cele mai multe tăieri ilegale constatate: Maramureș (440 șantiere), Sibiu (1210 șantiere) și Bistrița (peste 600 șantiere).

Urmează etapa de toamnă a celei mai mari campanii de împădurire din ultimul deceniu: «O pădure cât o ţară». Gândiţi-vă că, dacă planul nostru se implineşte, aceasta ar fi cea mai mare extindere a fondului forestier din ultimii 30 de ani” a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)