Ministrul Mediului: Ne confruntăm cu o secetă pedologică severă și previziunile nu sunt optimiste. Stăm prost cu nivelul de apă în sol

Ministrul Mediului: Ne confruntăm cu o secetă pedologică severă și previziunile nu sunt optimiste. Stăm prost cu nivelul de apă în sol
Sursa foto: Pixabay

Mircea Fechet (PNL), ministrul Mediului, a declarat că ne confruntăm cu o secetă severă și unele culturi ar putea fi compromise din cauza temperaturilor extrem de mari din ultima perioadă.

Ministrul Mediului: Agricultura, afectată de secetă

„Avem o săptămână de cod roșu de caniculă ziua și nopți tropicale, nu poți respira nici noaptea. Sperăm ca de joi să se domolească canicula, dar în continuare credem că o să avem o lipsă de precipitații și agricultura va fi afectată.

Un fermieri mi-a spus că dacă nu intervenim într-o zi – două, unele culturi de porumb vor fi compromise.

Din păcate, ne confruntăm cu secetă pedologică severă și previziunile nu sunt optimiste. Stăm prost cu nivelul de apă în sol. În cazul irigațiilor, va trebui să ne învățăm să irigăm ca în 2024, nu ca în 1960, cum e acum”, a declarat Mircea Fechet, la Digi24.

Fechet: Trebuie să învățăm să drămuim apa

Anterior, ministrul Mediului a afirmat, pentru B1 TV, că apa e o resursă limitată pe care trebuie să învățăm să o drămuim.

„Din nefericire, pe termen lung ne vom confrunta cu o diminuare a acestei surse pe care, dacă nu o vom gestiona corespunzător, s-ar putea să avem cu toții de suferit. Spun asta referindu-mă la faptul că România pierde foarte multă apă și când vorbim de irigații, despre agricultură, despre contaminarea resurselor de apă cu poluanți și mare parte din acești poluanți sunt din agricultură.

Va trebui să luăm măsuri urgente pentru a ne asigura că vom drămui apa pe care o avem, înțelegând că prima dată trebuie să beneficieze populația de apă potabilă, apoi restul ceilalalți”, a susținut ministrul Mircea Fechet, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`