Ministrul Mediului, Mircea Fechet: „Avem în continuare probleme în România cu gestionarea frauduloasă a deșeurilor” (VIDEO)

Publicat: 11 02. 2024, 21:32
Actualizat: 11 02. 2024, 21:37
Foto: Mircea Fechet / Facebook

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat duminică într-o intervenție pentru B1 TV, că la capitolul reciclare și colectare selectivă a deșeurilor, România mai are mulți pași de recuperat, dar a precizat că măsurile luate în ultima perioadă arată că ne aflăm în direcția bună:

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, despre colectarea selectivă

„Dacă acum 10 ani sau dacă acum 5 ani era la ordinea zilei să vezi mașina de gunoi cum le amestecă pe toate într-un singur transport și pentru costuri mai mici sau din nepăsarea companiei te trezeai că te chinui de pomană și le colectai separat degeaba. Astăzi, că vorbim despre București sau că vorbim despre oricare județ din România există un sistem de management al deșeurilor, există o trasabilitate a acestora, există o colectare pe fracții separate”.

Ministrul Mediului a dat exemplu sistemul garanție-returnare: „Este acel sistem în baza căruia plătim o garanție ori de câte ori cumpărăm un pet, o doză de aluminiu sau o sticlă cu un conținut fie apă minerală, apă plată, sucuri sau bere, vinuri sau spirtuase și după ce consumăm acea băutură înapoiem recipientul la magazin. Pare puțin, însă în România se pun pe piață 8 miliarde aproape de astfel de recipiente”.

Pe de altă parte, Mircea Fechet a recunoscut că sunt în continuare probleme cu gestionarea frauduloasă a deșeurilor:

„Avem în continuare probleme în România cu gestionarea frauduloasă a deșeurilor, nu ascundem acest lucru, însă eu spun că cu astfel de instrumente cum ar fi sistemul garanție-returnare care rezolvă o parte a problemei, cu asigurări că fiecare comună din România, nu doar orașele mari au colectare separată, care este frecvența de colectare, unde se depozitează sau unde se sortează. Acolo unde nu se îndeplinesc indicatori de performanță salubristul plătește penalități. La fel cum Primăria plătește penalități, respectiv taxa de depozitare la groapă. Avem încă mult de recuperat, acesta este adevărul, la fel cum este adevărat că în urma cu 10 ani sau 20 de ani nici măcar nu existau contracte de salubrizare în toate localitățile din România”.