Ministrul Marcel Boloș, la finalul ședinței de Guvern: Cadrele medicale implicate în tratarea COVID-19 vor primi un spor lunar în valoare de 2.500 lei

Ministrul Marcel Boloș, la finalul ședinței de Guvern: Cadrele medicale implicate în tratarea COVID-19 vor primi un spor lunar în valoare de 2.500 lei
Foto: gov.ro

Ministrul Fondurilor Europene,Marcel Boloș, a anunțat la finalul ședinței de guvern cinci măsuri de sprijin luate de Guvernul României, în contextul pandemiei de coronavirus, cu ajutorul fondurilor europene.

Prima măsură vizează achiziționarea echipamentelor medicale și de protecție medicală, urmând să fie decontate cheltuieli de350 de milioane de euro cu ajutorul fondurilor europene.

Spor de risc pentru cadrele medicale aflate în linia întâi în lupta cu Covid-19

„Prima și cea mai așteptatămăsurăeste cea legatăde echipamentele medicale și de protecție medicală. Fondurile în limita cărora urmeazăsa fie decontate cheltuieli suntde 350 de milioane de euro. Fac un apel catre unitățile sanitare dar și către autoritățile publice locale săachiziționeze aceste echipamente necesare pentrubolnavii pe care îi trateazăpentrucăprocesul de deceontare a fondurilor se facepotrivit procedurilor europene. Guvernul va face tot ce este necesar ca aceste echipamente săfie decontate.

Fac precizarea cătot în ceea ce privește echipamentele medicale Guvernul României a aprobat inclusiv achiziționarea de spiatale modulare și containere de logistică medicalăurmând săfie reglementat cine va fi administratorul acestora pentruoperationalizarea lor”, a declart minsitrul Fondurilor Europene.

De asemenea, pentru personalul medical, ministrul a anunțat că cei care se află în linia întâi în lupta cu noul coronavirus vor primi un spor de risc lunar de 2.500 de lei. Acesta va fi impozitat cu 10%, urmând ca medicii să primeascăo sumă netă de 2.250 de lei.

„A doua masura este cea legata de stimuletul de risc pentru personalulmedical implicat direct în tratrea bolnavilor Covid-19, este vorba despre un numar de 75.000 de cadre medicale care vor primio valoare lunarăde 2.500 de lei.Nu este supus contribuțiilor sociale și nici contribuțiilor de asigurari sociale de sanatate. Singura regula fiscala este cea referitoare la impozitul pe venit, adica 10%. Pentu tot personalul medical, nu se referădoar la medici, ci și la personalul auxiliar”, a mai precizat ministrul.

Cea de-a treia măsură vizeazăsprijinul bătrânilor aflați în carantină, prin intermediul unor asistenți sociali și comunitari.

„A fost aprobata o a treia măsura cea referitoare la asistenții sociali, un numărde 1.000 de asisitenti sociali si comunitari care vor oferi serviciu de asistențăla domiciliu pentrupersoanele de peste 65 de ani, aflate în autoizolare și care au nevoie de sprijin. Un numar de 100.000 de persoane vârstnice a fost luat in calcul. Sper sălansam acest apel de proiecte și săpoata ca asistentți sociali săpresteze servicii pentru persoanele varstnice. Va fi un telefon verde social pentru cei care au nevoie de aceste servicii”, a mai explicat ministrul.

O parte din fondurile necesare pentru asigurarea șomajului tehnic vor fi decontate din bani europeni

A patra masura anunțată este cea referitoare la șomajl tehnic, Guvernul României a aprobat ca o parte din fondurile necesare săfie decontate din fondurieuropene. Pentru moment este vorba despre300milioane de euro, existând posibilitatea ca această sumă să crească.

Cea de-a cincea masura este cea referitoare la produsele de igiena corporală. În acest sens,165.000 de pochete vor fi distribuite celor aflați încarantină și care au nevoie de asistență. Și aceasta este o forma de sprijin din bugetul Uniunii Europene, pe baza fonduriloreuropene ale României.

Cele cinci măsuri anunțate la finalul ședinței de Guvern însumează 810 milioane euro. Ministrul a precizat că acest prim pachet va fi urmat de alte măsuri pe care Guvernul le analizează și care s evor concentra asupra IMM-urilor.

Pe de altă parte,Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, a subliniat că cheltuielile din bugetul de stat s-au mărit considerabil, în timp ce veniturile s-au redus, astfel că „deficitul pentru anul 2020 va crește semnificativ”.

La începutul ședinței de GuvernLudovic Orbana declarat că vârful epidemiei de coronavirus în România se va înregistra în perioada 20 aprilie – 1 mai. Premierul a insistat că măsurile de restricție au fost impuse doar din dorința de a proteja sănătatea românilor și că, după ce criza va trece, totul va reveni la normal.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`