Defrişările necontrolate de păduri şi tăierile ilegale reprezintă principalele cauze ale inundaţiilor din România. Concluzia aparţine ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. Lucia Varga susţine că situaţia este cu atât mai gravă cu cât din cauza acestor defrişări ţara noastră a pierdut cinci miliarde de euro.
Fenomenul defrişărilor ilegale a cunoscut o adevărată amploare în ultima vreme, este de părere ministrul Varga.
„Am primit un raport al Curții de Conturi cu cifre îngrijorătoare: începând cu 1990 și până in 2011, în România s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, ceea ce înseamnă că România a pierdut peste cinci miliarde de euro. Inundațiile sunt efectele acestor tăieri ilegale și ați văzut că în ultima perioadă sunt din ce în ce mai prezente”, susține Varga.
Ministrul a găsit însă şi soluţii. Printre ele, pedepse mai aspre pentru cei care devastează pădurile din România.
„Pe de o parte, întărim cadrul legislativ astfel încât să nu mai fie permisă tăierea necontrolată a pădurilor în România, iar pe de altă parte vom inteți controalele. Pe termen mediu și lung, schimbăm strategia complet. Nu mai vrem să facem lucrări locale, care practic sunt ca și niște mici cârpituri, ci vrem să luăm cursul de apă si să-l amenajăm de la izvoare până la vărsare, așa cum se intâmplă în Germania și în alte țări civilizate”, a mai declarat ministrul.
Şi construirea de baraje şi diguri se numără printre lucrările care ar putea reduce riscul de inundaţii, cu o condiţie însă: ca banii publici să fie cheltuiţi cu eficienţă.