Ministrul Justiției va solicita Guvernului abrogarea dispoziției ce permite reducerea perioadei de detenție pe baza lucrărilor științifice (VIDEO)

Ministrul Justiției va solicita Guvernului abrogarea dispoziției ce permite reducerea perioadei de detenție pe baza lucrărilor științifice (VIDEO)
Foto: voceatransilvaniei.ro

Ministrul Justiției, Raluca Prună, va propune în prima ședință de guvern din luna februarie adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care să fie eliminată prevederea conform căreia lucrările științifice scrise după gratii pot aduce reducerea cu 30 de zile a perioadei de detenție.

Decizia 619/2011 prevede procedura pe care o persoană condamnată care vrea să scrie o lucrare trebuie să o urmeze pentru a o publica. Am cerut pe 31 decembrie lista cu autori și lucrări, iar pe 6 ianuarie s-a publicat, la cererea mea, o listă mai completă, care să cuprindă penitenciarul, fapta pentru care a fost condamnat deținutul, profesorul universitar sau conferențiar și editura.

Constat că este un fenomen care a scăpat totalmente de sub control și am decis să propun guvernului României ca, printr-o ordonanță de urgență care va fi promovată în prima ședință de guvern din februarie, să cer abrogarea acestei dispoziții.

Voi facem o consultare publică după cum prevede legea, iar urgența este evidentă: e un fenomen scăpat de sub control. Cea mai bună soluție este abrogarea acestei dispoziții.

Voi pune pe masa guvernului în acceași zi regulamentul de aplicare a legii 254/2013, care trebuie să fie adoptat odată cu legea. S-a lucrat la acest regulament înainte să-mi preiau mandatul și am să-l pun pe masa guvernului să fie adoptat odată cu OUG”, a declarat Ministrul Justiției.

Aceasta a mai declarat că nu a luat o decizie în privința șefului ANP, dar consideră că faptele sunt destul de elocvente: ”E prematur să spun dacă iau în considerare schimbarea șefului ANP (Administrația Națională a Penitenciarelor – n.r,), dar faptele sunt elocvente despre competența mangerială a directorului general al ANP. Faptul că fac eu public date ce trebuiau publicate de ANP arată că a început deja o evaluare”.

La insistenţele jurnaliştilor, ministrul Justiţiei a dezvăluit că se aşteaptă la o schimbare în cadrul instituţiei după scandalul monstru iscat de fenomenul cărţilor scrise în puşcării.

Întrebată dacă se așteaptă la o demisie, Prună a spus: ”o să vă răspund printr-o întrebare: dumneavoastră v-ați aștepta la o demisie după un asemenea scandal?”. Când reporterul a spus ”da”, ministrul a replicat: ”ăsta este și răspunsul meu”.

Ministrul Justiției, reacție în cazul ”operelor” scrise după gratii

#DIRECT_ONE_l0wo0w#

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)