Ministrul Justiției, Stelian Ion: Din punctul meu de vedere, nu e închis Dosarul 10 august. Ancheta continuă

Ministrul Justiției, Stelian Ion: Din punctul meu de vedere, nu e închis Dosarul 10 august. Ancheta continuă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Din punctul meu de vedere, nu e închis Dosarul 10 august”, spune ministrul Justiției. Stelian Ion a declarat joi seară, în cadrul unei emisiuni televizate, că cele peste 700 de persoane vătămate în urma violențelor de la mitingul diasporei din 10 august 2018 nu au primit încă înștiințări cu privire la clasarea dosarului astfel încă să poată formula plângeri față de această ordonanță.

Stelian Ion: Pentru mine nu e închis Dosarul 10 august

„Acea soluţie de clasare faţă de comandanţi din Jandarmerie nu a fost comunicată către toţi cei care au făcut sesizări penale, şi erau peste 700 de persoane vătămate. Acea ordonanţă a trebui comunicată, iar de la data comunicării să poată formula plângere împotriva acestei ordonanţe de clasare. Au dreptul ăsta, de la lege, pentru ei e destul de greu de spus că a existat un proces echitabil, din moment ce nu au fost anunţaţi oficial şi nu au avut posibilitatea să conteste. E o chestiune juridică, pentru mine nu e închis Dosarul 10 august şi vom vedea ce va spune chiar justiţia”, a explicat ministrul Justiției, la Digi 24.

Stelian Ion a mai spus că nu se poate pronunța cu privure la competenta procurorului de caz, subliniind însă că ”e foarte importat să ai procurori specializaţi pe anumite zone (…). Astfel poţi avea calitate în actul de justiţie”.

Ministrul a dat asigurări că ancheta merge mai departe, cel puțin în ceea ce privește „presupusele fapte săvârşite de unii civili care aveau anumite funcţii în acea perioadă, raportat la faptele săvârşite de cei care au exercitat în mod direct violenţe asupra manifestanţilor”.

Solicitarea de redeschidere a dosarului violențelor din 10 august 2018, respinsă definitiv de Tribunalul București

Pe 2 martie, Tribunalul București a respins definitiv solicitarea DIICOT de redechidere a dosarului prinvind violențele comise în Piața Victoriei pe 10 august 2018. Cererea fusese formulată de fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu. În aceste condiții, foștii șefi ai Jandarmeriei au scăpat de răspunderea penală. Pe de altă parte, însă agresorii jandarmeriței Ștefania Nistor au fost condamnați, definitiv, la închisoare cu executare.

În motivarea deciziei de clasare, venită pe 9 martie, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București, Daria Isabela Miheț, a menționat, printre altele, că la baza hotărârii a stat faptul că fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, nu a transmis instanței analiza argumentelor părților vătămate care au cerut redeschiderea dosarului

”Deși procurorul ierarhic superior a infirmat parțial ordonanța de clasare, în procedura internă, ca urmare a plângerii formulate de persoanele vătămate/ interesate, potrivit art 339 Cod de Procedură penală, totuși, în ordonanța de redeschidere a urmăririi penale, nu se analizeaza criticile învederate de părți cu privire la fondul acuzațiilor. În atare situație, nici judecătorul de cameră preliminară nu poate analiza, în acest cadru procesual, argumentele persoanelor vătămate”, se arată în motivarea deciziei”, se arată în motivarea deciziei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`