Tudorel Toader se folosește de puterea pe care o are ca ministru și de competențele sale pentru a… exprima dorințe. Ministrul Justiției și-a exprimat speranța că legea recursului compesatoriu, a cărei aplicare a stârnit vii controverse, nu va crește rata criminalității.
"Nu știu, vom vedea. Sper să nu existe, să spunem, o dinamică crescândă a ratei criminalității. Până la urmă, pedeapsa și detenția în penitenciar are rolul acesta, de prevenție specială față de cel care a fost aplicată decât prevenție generală față de toți cetățenii cărora legiuitorul le atrage atenția să nu intre în impact cu legea penală că, de nu, vor suporta rigorile acesteia, adică pedepsele", a declarat Ministrul Justiției, potrivit Agerpres.
Tudorel Toader a dat vina pe greaua moștenire și a subliniat că inițiativa nu îi aparține. Totodată, acesta a subliniat că aplicarea legii a dus la eliberarea a 529 de deținuți din prima zi, în vreme ce alții 3.349 au dobândit vocație la liberare condiționată. Vocația, însă, nu înseamnă automat că acești oameni vor fi eliberați.
"Până la urmă, legea a avut un parcurs și eu am încercat să îl subliniez. Inițiativa vine de undeva din 2016. În noiembrie 2016 Ministerul Justiției s-a adresat CSM, CSM dădea un aviz. Urmare a avizului CSM, modificarea din Parlament, din trei zile beneficiu la 30 de zile pentru calcularea liberării condiționate s-au transformat în șase zile la 30 de zile. Șase zile considerate ca fiind executate efectiv, condiții în care, sigur, ultima perioadă a fost compensată, fapt care a determinat punerea în libertate a 529 de deținuți în prima zi, iar alții 3.349 au vocație la liberare condiționată. Dar vocație nu înseamnă și faptul că vor ieși. Vocație înseamnă că se duc în comisie, se duc la instanță, că se va evalua, se va aprecia, și judecătorul va decide dacă cui și când îi dă drumul liberat condiționat", a explicat Ministrul Justiției, potrivit Agerpres.
De asemenea, Toader a mai declarat că persoanele care au executat pedepse în condiții necorespunzătoare au dreptul la despăgubiri. Și asta pentru că există o decizie a Curții Europene, care trebuie respectată: "Pentru fosta detenție în condiții necorespunzătoare, Curtea Europeană a unit cauzele, a suspendat, a dat hotărârea pilot, așteaptă de la noi foaia de parcurs, pe care o vom prezenta în într-un timp scurt, și veți vedea care măsuri au fost compensatorii. Cei care au cauzele pe rol, care au părăsit penitenciarul, care au executat pedeapsa în condiții necorespunzătoare au dreptul la despăgubiri. Chiar dacă vrem sau nu, așa spune decizia pilot și Curtea Europeană, iar noi trebuie să o respectăm. Dacă nu, se numește că nu ne îndeplinim obligația. Obligația e obligație, se execută și nu se discută".