Ministrul Justiției, despre cărțile scrise de deținuți: Asistăm la o creștere absolut impresionantă a numărului de lucrări. Dacă s-a încălcat legea, nu voi fi timidă în a lua măsuri

Ministrul Justiției, despre cărțile scrise de deținuți: Asistăm la o creștere absolut impresionantă a numărului de lucrări. Dacă s-a încălcat legea, nu voi fi timidă în a lua măsuri
Foto: Captură video

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat că analizează situația privind numărul mare de lucrări științifice care asigură reducerea detenției și, dacă va constata că s-a încălca legea, nu va fi deloc timidă în a lua măsuri.

„Fac o analiză foarte serioasă pornind de la faptul că, din 2013, asistăm la o creștere absolut impresionantă a numărului de lucrări și doresc, împreună cu ANP, să analizez cum s-a aplicat această procedură și, dacă voi constata că ea s-a aplicat defectuos sau cu încălcarea legii, doresc să asigur pe toată lumea că nu voi fi deloc timidă în a propune măsuri pe care legea mi le pune la dispoziție (…). Ceea ce vă promit, nu numai că în 2016 cifra nu va crește, ci sper ca cifra să coboare, să fim în curba aceea a lui Gauss și, dacă nu reușim să abrogăm această dispoziție, să coborâm la numărul rezonabil o lucrare științifică în penitenciar într-un an”,a  declarat Ministrul Justiției pentru Digi24, potrivit Agerpres.

Aceasta a mai susținut că prevederea privind reducerea numărului de zile de închisoare pentru cărțile scrise după gratii datează din 1969, dar problemele au apărut în ultimii ani.

„Din anul 2007 în 2010, am avut o lucrare pe an la nivelul sistemului penitenciar din România. În 2011, am avut trei lucrări, în 2012 — șase, în 2013 — 11, 2014 — 69, în timp ce în 2015 am avut un vârf de 331 de lucrări științifice. Am cerut ANP și am dat publicității lista completă cu aceste lucrări și sigur că rămâne ca fiecare dintre noi să judece dacă o lucrare care se numește ‘Zborul unui suflet gol’ sau ‘Biruință în suferință’ poate fi calificată lucrare științifică.

Asta prevede legea și avem un regulament de aplicare a legii și avem o decizie care s-a adoptat de către directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor în 2011, care prevede detaliat care este procedura de urmat în situația în care o persoană condamnată dorește să scrie o lucrare științifică. Această procedură cere, printre altele, ca persoana care dorește să scrie o asemenea lucrare științifică să atașeze cererii sale o recomandare scrisă de la un profesor universitar sau conferențiar, care atestă importanța temei alese în domeniul științific respectiv (…). Am cerut pentru lucrările din 2015 să mi se pună la dispoziție toate recomandările scrise ale profesorilor universitari sau conferențiarilor. Pot exista anumite îndoieli, citind numai titlurile, că unele lucrări nu pot fi calificate ca lucrări științifice”, a explicat Raluca Prună.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)