Ministrul Justiției a sesizat CSM în urma declarațiilor președintelui CJ Cluj, Mihai Seplecan, revoltat de decizia procurorilor în cazul premierului Victor Ponta

Ministrul Justiției a sesizat CSM în urma declarațiilor președintelui CJ Cluj, Mihai Seplecan, revoltat de decizia procurorilor în cazul premierului Victor Ponta
Foto: max-media.ro

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a adresat miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) solicitarea de a declanșa verificări pentru a se stabili dacă recentele declarații ale liderului PNL, Mihai Seplecan, aduc atingere independenței justiției, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

„În condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a auto-sesizat înca în urma atacurilor lansate de P.N.L. la adresa Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al C.S.M., să cer Consiliului să verifice dacă prin declarațiile și atacurile lansate a fost încălcată independența justiției.

Consider că această campanie de presiune la adresa magistraţilor este inadmisibilă mai ales în condițiile în care se cere în mod public intervenția într-o cauză aflată pe rol, lucru absolut ilegal în orice stat democratic”, a declarat Cazanciuc.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, s-a arătat revoltat de decizia Parchetului Genaral cu privire la neînceperea urmăririi penale într-o cauză în care trei instanţe au decis că Ponta se face vinovat de exces de putere, pentru că nu a organizat la timp alegeri parţiale. În acest context, liberalul îi cere demisia procurorului general al României, Tiberiu Nițu. (Detalii AICI)

„Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al P.N.L., a fost continuat de un deputat aparținând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiției să se considere și într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat.

Modul în care lideri ai P.N.L. privesc actul de justiție și independența magistraților, făcând presiuni asupra procurorului general pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denotă nu numai necunoașterea principiilor constituționale și legale care guvernează justiția din România, dar și o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiție trebuie să se subordoneze intereselor politice ale P.N.L”, a precizat Cazanciuc.

De asemenea, Cazanciuc a lansat un apel la oamenii politici prin care le reamintește să se abțină de la comentarii privind deciziile magistraților, și, mai ales, de la a lansa atacuri personale la adresa procurorilor și judecătorilor, deoarece “legea prevede căi și mecanisme pe care o persoană care se consideră nemulțumită de decizia unui procuror sau judecător le poate urma”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`