Ministrul Internelor, despre dosarul ”10 august”: Dacă sunt identificate probe noi, se poate formula o nouă cerere de reluare a urmăririi penale

Ministrul Internelor, despre dosarul ”10 august”: Dacă sunt identificate probe noi, se poate formula o nouă cerere de reluare a urmăririi penale
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, spune că există variante prin care să poată fi reluată urmărirea penală în dosarul ”10 august”. În urmă cu o săptămână judecătorii de la Tribunalul București au respins definitiv solicitarea DIICOT de redeschidere a dosarului privind violențele comise asupra protestatarilor din Piața Victoriei, la mitingul Diasporei din 2018.

Lucian Bode spune că există soluții pentru redeschiderea urmăririi penale în dosarul ”10 august”

Șeful MAI a declarat marți seară că dacă vor fi găsite noi probe, urmărirea penală se poate relua.

„Niciodată nu am comentez şi nu comentez hotărârile instanţei. (…) Dar (…) nu putem să ne facem că nu vedem ce a văzut o lume întreagă, ce s-a întâmplat în 10 august. (…) Eu pot să spun în felul următor, dar este o ipoteză: Ministerul Justiţiei poate sesiza Inspecţia judiciară pentru verificarea respectării procedurilor administrative din timpul cercetării penale. Asta, pe de o parte. De asemenea, dacă sunt identificate probe noi, se poate formula o nouă cerere de reluare a urmăririi penale”, a spus Lucian Bode la TVR1, potrivit Agerpres.

O altă variantă ar fi aceea de a se formula o cerere de intervenție ăn interesul celor care au avut de suferit în acest caz.

„Aici, până la urmă, din punctul meu de vedere, este un act de voinţă pe care trebuie să şi-l manifeste atât Ministerul Justiţiei, cât şi MAI. Eu sunt dispus, prin toate structurile noastre, să contribuim la acest demers. Sediul materiei, fără să pasez responsabilitatea, este, evident, la Ministerul Justiţiei şi, în urma analizării atente a motivării, vom avea un punct de vedere. Sunt şi foarte multe dosare penale deschise de cetăţeni, care au suferit, sunt victime în ceea ce s-a întâmplat atunci, în 10 august. (…) Inclusiv pe această componentă se poate analiza posibilitatea formulării unei cereri de intervenţie în interesul celor care sunt în acest proces şi să admită plângerea lor şi redeschiderea urmăririi penale. Sunt variante până la urmă”, a mai declarat ministrul Afacerilor Interne.

A fost publicată motivarea deciziei de clasare a dosarului ”10 august”

Între timp, marți a fost publicată motivarea deciziei de clasare a dosarului ”10 august”. În document se arată că decizia a fost luată, printre altele, pentru că fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, nu a transmis instanței analiza argumentelor părților vătămate care au cerut redeschiderea dosarului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`