Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat vineri că 2020 a fost un an ”fantastic”, pentru piața de capital, în care România a trecut la statutul de piaţă emergentă. Ministrul a făcut o promisiune, în contextul în care BVB sărbătorește 25 de ani de la înființare:
”Vă promit că, imediat după ce se va schimba majoritatea parlamentară, vom anula acele bariere puse în Parlament care opresc capitalizarea companiilor româneşti”, a afirmat Cîţu. ”Ce an aţi avut! Un an în care aţi trecut la statutul de piaţă emergenţă, un an fantastic, şi sărbătoriţi 25 de ani de piaţă de capital în România. Nu puteau mai bine să se alinieze astrele”, a afirmat, vineri, la evenimentul de marcare a 25 de ani de la redeschiderea BVB.
Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, s-a referit și la criza generată de pandemia de COVID-19. Acesta a acuzat încă o dată majoritatea PSD din Parlament pentru blocarea măsurilor Guvernului.
”O perioadă dificilă, o perioadă în care am fi putut face mai mult dacă nu eram blocaţi din Parlamentul României. Vă promit că, imediat după ce se va schimba majoritatea parlamentară, vom anula acele bariere puse în Parlament care opresc capitalizarea companiilor româneşti pe piaţa de capital”, a mai afirmat Cîţu.
Ministrul a dat asigurări că barierele fiscale vor fi eliminate, astfel încât piața de capital din România să continue dezvoltarea:
”Împreună cu ASF ştiţi că lucrăm la un plan de dezvoltare a pieţei de capital. Trebie să identificăm acele bariere în legislaţie, în economie, care au făcut ca piaţa de capital să nu funcţioneze la potenţialul maxim. Trebuie să identificăm unde sunt problemele. Astăzi sunt aici să vă spun că, dacă acele bariere sunt legate de fiscalitate, le vom elimina. Dacă este nevoie vom face acest lucru pentru a susţine piaţa de capital. Este nevoie de această sursă alternativă de finanţare”, a mai promis ministrul Finanţelor.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) celebrează în acest an 25 de ani de la redeschidere. Instituţia bursei de valori a fost restabilită în anul 1995, iar pe 20 noiembrie au fost realizate primele tranzacţii.
În prima şedinţă au fost realizate 45 de tranzacţii, cu volum total de 905 acţiuni, care au aparţinut unui număr de 6 companii listate.
Un sfert de secol mai târziu, bursa românească este transformată fundamental. În prezent, la BVB sunt 352 de companii listate pe segmentul principal şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) şi se tranzactionează zilnic, în medie, peste 42 milioane de acţiuni.